maanantai 5. helmikuuta 2018

Koditon kivenhakkaaja

Näin Runebergin päivänä voi vaikka miettiä, että kenen ammattitaidon ansiosta patsaansa seisoo Espan puistossa. Vastauksen tarjoaa Suomen teollisuuslehti 2/1904, joka kertoo, että patsaan jalustan teki Stigellin kivihakkaamo. Saman tekstin julkaisi myös moni sanomalehti Henrik Johan Stigellin muistokirjoituksena.

Stigellin sukutaustasta on Juha Vuorela kirjoittanut jo vuonna 2009. Esipolvensa olivat Nummen pitäjän talollisia, mutta isänsä oli vuoteen 1834 mennessä muuttanut Helsinkiin. Vuonna 1866 kaupungissa asui kahden sortin Stigellejä: kiinteistönomistajia ja kivenhakkaajia.


Vuoden 1877 osoitekalenterin mukaan molemmilla kirvenhakkaajilla oli omat hautakiviä kauppaavat liikkeensä. H. on Henrik Johan, jonka "kiviveistämö Helsingin Lapinlahdenkadulla oli aikansa arvostetuin, oli 1870- ja 1880-luvun taiteilijoiden ja arkkitehtien luottoveistäjä." (Liisa Lindgren) Muistokirjoituksen perusteella Henrik Johan Stigell oli ulkomaisilla opintomatkoilla kehittänyt ammattitaitoaan ja perehtynyt muun maailman edistyksiin alallaan. Hän voitti Pariisissa järjestetyissä näyttelyissä palkintoja kolmasti.

Stigellin Hufvudstadsbladetissa 26.1.1904 julkaistun kuolinilmoituksen mukaan surijoinaan olivat vaimo, poika, tytär, miniä ja pojanpoika. Pojalla tarkoitettaneen Robert Stigellia, joka Liisa Lindgrenin BLF-artikkelin mukaan oli Stigellin ensimmäisen vaimon Carolina Vilhelmina Hidströmin lapsi ajalta ennen avioliittoa. Tyttären nimeä ei mainita muistokirjoituksissa.

Pitääkseni Helsingin taitojani yllä testasin löytyykö tytär henkikirjoista. Vuoden 1900 osoitekalenterin mukaan Isä-Stigell ja Robert asuvat Lapinlahdenkatu 11:ssä. Helsinki ennen -sivustolla näkee näppärästi vuoden 1900 kartasta, että osoite on korttelissa 154. Kaupunginosan selvitin (mielestäni) helpoiten hyppäämällä kaupunginarkiston kiinteistökortistoon, josta sain samalla vaivalla tontinnumeron. Voi olla, että olisi lukenut kartassakin.

Suhteellisen pienellä vaivalla (kiitos Digihakemistoon ahkeroineen) tontti löytyi henkikirjasta. Mutta siellä ei ole Henrik Johania, vaimoa tai tytärtään vaan ainoastaan Robert perheineen. Tilanne on sama vuonna 1895. Osoitekalenteri antaa molemmille miehille saman osoitteen, mutta henkikirjoitettuna siellä on vain Robert. Harmittavaa, mutta opettavaa.

Pitää pakittaa vuoteen 1885, että Henrik Johan Stigell on henkikirjoitettu Lapinlahdenkadulla. Tuolloin hänellä ei näy vaimoa eikä tytärtä eli hän lienee avioitunut uudelleen samoihin aikoihin kuin kasvattipoikansa meni ensimmäistä kertaa naimisiin. Eikä samaan rakennukseen mahtunut kahta perhettä.

Ei kommentteja: