keskiviikko 9. elokuuta 2017

"oi, murheita muistaa ken vois laulajan?"

Sarjassa kuvia naisista, joista en mitään tiedä. Fyrenistä 17/1906 Suoma Konkola
Perusverkkohaku kertoo, että Antti Favén on maalannut naisesta taulun Rypäleitä syövä tyttö. Panu Rajala on kirjassaan Tulisoihtu pimeään - Olavi Paavolaisen elämä todennut, että "Hänen vuokraemäntänsä Suoma Rentola ymmärsi taiteita, tämän veli oli oopperalaulaja Severus Konkola ja tyttärestä tuli näyttelijä Rauha Rentola." Taiteiden ymmärrys ei siis kummunut omasta laulajan urasta vaan perheenjäsenistä?

Suoman veljellä, isällä ja isänisällä on Wikipedia-sivut. Suomaa ei niillä ole (tätä kirjoittaessani) mainittu. Tädillään on profiiliteksti Naisten ääni -sivustolla. Sekä Rajalan tekstissä esiintynyt tyttärensä Rauha että poikansa Antti ovat Kuka kukin on teoksessa 1978.

Suoman laulu-urasta verkossa taitavat kertoa vain sanomalehtien vuoden 1902 paikkeilla alkavat konsertti-ilmoitukset, jotka pian päättyvät kun joulukuussa 1908 julkaistaan kihlaus Jämsän v.t. kirkkoherra Antti Rentolan kanssa. Pari vihittiin 14.7.1909.

Myös Antti Rentolalla on Wikipedia-sivu. Siinä Suoman nimi sentään on mukana.

1 kommentti:

Kari Rydman kirjoitti...

Minä olin Suoma Konkolan lauluoppilaana, tosin vain yhden kerran. Niiden tuntien aikana sain perustan laulamiselle, ja ennen muuta sain vahvistuksen jo syntyneille peruskäsityksilleni äänenmuodostuksen saloista. Suoma oli tavattoman ystävällinen ja hieno tuttavuus, mutta hänen vaiheistaan minulla ei ole sen tarkempaa tietoa.