tiistai 11. heinäkuuta 2017

Kerran kuulutetut 1771-1778

Viralliset kuulutukset 1700-luvulla julkaistiin virallisessa lehdessä ja kolmeen kertaan. Dagligt Allehandaan painettiin kuulutukset vain kertaalleen ja niiden luonne on yksityisempi. Harmittavasti useimmista puuttuu hakijan henkilöllisyys ja hakemisen syy. Mutta kun suomalaisiakin on joukossa...

2.3.1771: Pyydettiin tietoa merimiehen leskestä Brita Mattsdotter Eekman, joka oli kotoisin Pirkkalasta

5.6.1772: Tullimies Jonas Svenssonia Vaasasta pyydettiin seuraavassa lehdessä ilmoittamaan missä ja milloin hänet voisi tavata.

25.11.1773: Heikki, joka oli kotoisin Heikkilän talosta, Törmäisen kylässä Paattisten kappelissa, oli ottanut palveluspaikan Föglön pappilassa Ahvenanmaalla, vaikka oli suomenkielinen ja puhui "litet svenska". Hän oli 7. ja 8. marraskuuta välisenä yönä karannut ja uskottiin hänen lähteneen Tukholmaan. Tuntomerkit: "är af medelmåttig längd, hwitlett ansigte, swart hår och ögonbryn, har huggit sig illa i fingrarne på högra handen; warit klädd med twänne Tröjor, den öfwersta randig med ljusblå botten, hwita Wallmars- och blå Klädes-Byxor, Läder-Hatt, blå- och hwit-brokig Natt-Mössa samt hwita Ull-Strumpor. "

Olisiko vuonna 1748 syntynyt Henrik Henriksson, joka on rippikirjasta vedetty yli?

4.7.1775: Kirkkoherran poika T----:stä, läheltä Turkua, oli oleskellessaan Ranskassa kaksi vuotta sitten oli saanut maanmieheltään lainan, joka oli maksamatta. Ellei rahaa kuuluisi kuukaudessa olisi seuraavassa ilmoituksessa mukana velallisen nimi.

13.10.1775: Uudenmaan Sångion (?) pitäjästä kotoisin olevaa piikaa Stina Sångquist kaipaa matkoilla (Tukholmassa?) oleva veli. Onkohan ilmoituksen kirjoituksessa/ladonnassa tullut tulkintavirhe sekä pitäjän että sukunimen kohdalla?2.10.1776: Leipuri Backmanilla (Tukholmassa?) töissä ollut Margaretha Lindberg on kuollut 20.8. Hänen synnyninpaikakseen tiedettiin jonkinlaisella varmudella Suomi, mutta suvustaan ei ollut mitään tietoa eikä täten perijöistään. Eikö tämä ilmoitus olisi pitänyt antaa virallisemmin? Tai sitten ei, sillä

9.5.1777: Ilmoitetaan Uudellamaalla syntyneen räätälikisällin Abraham Lundell kuolemasta. Jäämistönsä oli jaettu auttajilleen, jälkikäteen sai reklamoida. Ja

13.4.1778: Lääninlampuri Anders Nathanael Wetterstrahl, joka oli asunut Hiton tilalla Sipoossa, oli testamentannut omaisuutensa sotilaalle Eric Nordstedt ja tämän vaimolle Greta Isaacsdotter, mistä oli vielä mahdollisuus valittaa.

18.4.1778: Kirkkonummelta kotoisin olevan neidon Ekholm toivottiin ilmoittautuvan oman etunsa tähden.


18.6.1778: Pöydänkattaja (taffeltäckaren) Anders Spalding oli kuollut Vaasassa ja mahdollisisa perillisistä toivottiin tietoa.

Ei kommentteja: