maanantai 26. kesäkuuta 2017

Digitoidut lehdet ja tekijänoikeudet


Tästä piti tulla osa sarjaan "kuva miehestä, josta en ole koskaan kuullut". Kuten kuvateksti kertoo, kyseessä on "Alb. Gebhardin piirtämä pilakuva Tuulispään pilapiirtäjästä A. Kangasmaasta" ja se julkaistiin Tuulispäässä 11-13/1911. Etunimettömästä Kangasmaasta oli verkkohaulla helppo löytää tietoa (vaikka Museovirasto oli liittänyt hänelle väärän etukirjaimen). Sillä miehellä on Wikipedia-sivu.

Se kertoo Kangasmaan kuolleen vasta vuonna 1951 eli töidensä tekijänoikeudet ovat edelleen voimassa! (Albert Gebhardin eivät.) Montakohan piirrostaan olen tänne leikannut ja liimannut, kun useimmissa pilalehtien kuvissa ei ole mitään tunnisteita ja nimikirjaimet ja muut symbolisemmat olen jättänyt huomiotta?

Kansalliskirjasto ei ole tekosistani vastuussa, sillä (näköjään) nykyisissä käyttöehdoissa (1.3.2017) lukee "Käyttäjät eivät saa välittää tekijänoikeuden alaista digitaalista aineistoa eteenpäin ilman oikeudenhaltijan lupaa." Tästä ei pidetty suurempaa meteliä kun lehdet 1910-luvulta avattiin. Toisin sanoen: en muista mitään mainintaa.

Tosin jo aikaisemmissa, päiväämättömissä käyttöehdoissa, jotka on tallennettu IA:han joulukuussa 2016 lukee "Käyttäjä voi käyttää Digin aineistoja huomioiden tekijänoikeussäännökset ja noudattaen niitä." Sama lause oli sivustolla jo syyskuussa 2014 eli alkaa näyttää siltä, etten ole koskaan lukenut ehtoja läpi. Tai olen jämähtänyt vuoteen 2007, jolloin "Aineistoa voi käyttää mainitsemalla lähteenä kyseisen aineiston (esim. Historiallinen sanomalehtikirjasto) ja Kansalliskirjaston". Tosin, jos tätä blogia katsoo, niin huomaa, etten ole koskaan noudattanut tuota nimeämiskäytäntöä...

Eli käytännössä seuraamuksia ei ole tullut. Ei määrättyjen ehtojen noudattamattomuudesta. Ei Venny Soldan-Brofeltin piirrosten käytöstä ennen tekijänoikeutensa raukeamista. Eikä Tuulispään kuvista. Ehkäpä olen sattumalta aina valinnut Yrjö Ollilan kynän jälkeä? Hänen omakuvansa samaisesta Tuulispään juhlanumerosta 11-13/1911.

Aikaisemmin aiheesta: Kaikki eivät pidä Kansalliskirjaston sanomalehtiavauksesta.
Ei kommentteja: