keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Turkulainen rikos

Turkulainen pilalehti Tuhkimus julkaisi vappunumerossaan 13-14/1912 ylläolevan E. Lydénin piirroksen otsikolla Judas Iskariotin suudelma ja kuvatekstillä eli kuinka r:va Tångin salaisuus paljastettiin. (Kuva otettu Rautatienhotellista). Mistäs tässä on kyse?

Sosialisti 23.4.1912 tarjoaa hyvä yhteenvedon.

Huhtikuun 24 p:ää vasten yöllä 1911 oli tehty murtovarkaus Gardberg & C:o Osakeyhtiön asioimisosastoon. Lukitusta kassakaapista vietiin 2700 mk ja liikkeen tilikirjoista tuhottiin 9. Vähän ennen varkautta Gardbergin poika oli lähtenyt ulkomaille ja osakeyhtiön johtaja Hugo Gardberg itse oli 23. päivän iltana poistunut maasta. Hän päätyi Amerikaan, jossa Tuhkimuksen 5/1911 mukaan vietti joulua näin.


Ulkomailta käsin Gardberg oli kauan ennen joulua syyttänyt varkaudesta Turun asioimisosaston johtajaa. Tämä antoi heinäkuussa 1911 toimeksiannon Ruotsalaiselle lakiasiain- ja salapoliisitoimistolle Tukholmassa.

Jotenkin oli varkauteen yhdistetty tarjoilija Andersen ja jostain syystä Andersen innostui tarjoamaan asioimisosaston johtajalle tietoja. Näitä vaihdettiin Kristianiassa Grand-hotellin huoneessa, jossa salapoliisit olivat kätkeytyneet sängyn alle.

Ilmeisesti salapoliisit paljastettiin Andersenille, sillä Kristianista neljä miestä jatkoivat Tukholmaan, jossa oli todistaja sille, miten Andersen oli hankkinut kassakaapin avaimen kopion. Tukholmasta matkustettiin sitten Turkuun, jossa Andersen "asettui Rautatienhotelliin, huoneeseen n:o 6. Rva Tångille lähetettiin tieto, että A. on tavattavana hotellissa ja pyydettiin häntä saapumaan sinne. Sillävälin asettuivat salapoliisit taasen sängyn alle ollakseen tulevan, jännittävän keskustelun todistajina."

Rva Tång ehti (jonkun todistajan lausunnon mukaan) sanoa raskauttavia sanoja. Tämä ja Andersenin sanomalehdissäkin julkaistu taustakertomus antoivat aiheen Tuhkimuksen kuvaan. Ja pariskunnan pidättämiseen.

Ei kommentteja: