tiistai 30. toukokuuta 2017

Ohjeita talouden pitoon vuonna 1780

Vuonna 1780 ilmestyi kirja Handbok i enskilta Hushållningen. Huru mycket Arbetsfolk, samt Tid och Ämnen til åtskilliga göromål erfordras och åtgå, i städer så väl som på landet; Jords och Kreaturs afkastningar; Utsäden och Foder, m.m. Kuten otsikosta näkee sisältö on kaiken kattavaa. Tuskin moni tätä tavaten kotitöitään teki, mutta silti mielenkiintoista katsoa, mitä pidettiin suositeltavana. Erilaisista töistä annetaan myös arvioita käytetystä ajasta ja aineesta, kuten otsikossakin luvataan. Joitakin poimintoja alla.

Aakkosjärjestyksessä lyhyin pätkin etenevä kirja pääsee pian työaikaan. Täysi työpäivä ohjeistettiin alkavaksi kello neljältä, jolloin noustiin ylös, syötiin aamiainen ja ryhdyttiin töihin. Kello 8 pidettiin rukoushetki ja nautitiin välipala. Keskipäivällä syötiin puolipäivällinen ja puoliviideltä iltapala. Illalla kello 8 oli päivän toinen rukoushetki ja ilta-aterian aika. Yhdeksältä mentiin nukkumaan niin, että palkollisilla oli 7 tuntia nukkumiseen, tunti "lukemiseen", 2 tuntia syömiseen, 2 tuntia lepoon ja 12 tuntia työhön. Levon eli vapaa-ajan ajoitus ei ohjeistuksesta käy ilmi, mutta kiva, että sitä oli ajateltu.

Heti seuraavana oli maanvuokraus, josta ohjeistettiin sopivaksi jakaa sadosta kolmannes maanomistajalle ja loput jäivät viljelijälle eli vuokraajalle.

Gul-färgning otsikon alla kerrotaan keltavärin resepti ja todetaan (jos oikein ymmärrän) se kaksi kertaa punaväriä kalliimmaksi.

Kalkkunat (joiden historiaa taannoin haravoin) vaativat eläintä kohden talvirehukseen yhdestä puoleentoista neljännestä kauraa.

Navetassa naisihminen siivoaa kerran viikossa 12 lehmän lannat päivässä ja mies puolessa päivässä.

Siman resepti

Sima ei mainita ruokajärjestyksessä, jossa per henki varataan leipää, olutta yms. yksinkertaisempaa.

Vaikka kirjanen on painettu Tukholmassa, siihen on otettu mukaan kaskiviljelys työmäärineen. Tässä yhteydessä käytetään suomenkielisiä sanoja hucta (p.o. huhta?), kaski, ylipalo, vierumaa ja rieskemaa.

Päivässä tai ainakin yhtenä päivätyönä ehti ommella saumat pellavaiseen paitaan tai huolitella lakanaparin, kaksi paria tyynyliinoja tai puoli tusinaa lautasliinoja tai käsipyyhkeitä

Ei kommentteja: