tiistai 2. toukokuuta 2017

Katselin neulapaitoja

Tammikuisessa esityksessään 1800-luvun konferenssissa Marketta Luutonen vinkkasi kirjasta Lankapaitoja ja muita asusteita. Sana siitä on levinnyt, sillä saaminen kirjastosta kesti aikansa.
Kyseessä on mielenkiintoinen yhdistelmä. Osa sivuista on museoiden käsitöiden ja niiden tekijöiden esittelyä ja loput käsityöohjeita, jotka enemmän tai vähemmän seuraavat vanhoja malleja. Pidin ideasta, joka elävöitti (ellei jopa pitänyt elävänä) kulttuuriperintöä. En kylläkään innostunut kaivamaan esiin omaa virkkuukoukkuani.

Kauniit ja isot kuvat vaikeuttavat kirjan rakenteen ymmärtämistä, mutta sisällysluetteloa tuijottaen lyhyen neulomisen ja virkkauksen historian esittelyn jälkeen on kolme (varsinaista) lukua villapaidoista: Kornäsinpaidasta, Vöyrin ja Pirttikylän kirjoneuleista sekä Jussinpaidasta. Viimeksi mainitun suhteellisen lyhyt ja alultaan epäselvä historia oli mielenkiintoista luettavaa.

Huittisissa asunut Siina Rinne (s. 1859) on saanut oman lukunsa, jonka lomassa on myös kuva Vöyrin kotiseutumuseon värikkäistä virkatuista alushameista. Luvussa Neulottuja ja virkattuja muistoja on Hilda Orren neulottu jakkupuku, jurvalaisen (?) Serafia Rinteen (s. 1862) virkkaamat laukku, lapaset ja rannekkeet, iniöläisen Fina Johanssonin vuonna 1869 virkkaama paita, virkattu miehen liivi Marttilasta sekä laukkuja ja sormikkaita.

Viimeisessä luvussa sukkien raidoituksista on saatu inspiraatio villapaitoihin. Sukat on kirjasta rajattu pois, vaikka tätä ei erityisesti perustella. Ehkä kirjan rakenne oli vaikea hahmottaa myös siksi, että periaatteessa oli lähdetty tekemään kirjaa villapaidoista, mutta haluttu ottaa mukaan muutakin.

Ei kommentteja: