perjantai 10. maaliskuuta 2017

Lahjoituksia Turun historialliseen museoon, osa IV

Poiminnat lahjoituslistoista ja Finna-tiedoista jatkuvat.

Åbo Tidning 10.10.1884 . Edellisessä osassa mainittujen kiltaesineiden ja paperien jatkoksi hatuntekijä K. G. Silfverberg lahjotti Turun hatuntekijöiden laatikon vuodelta 1779 sisältöineen. Laatikkoa ei vielä Finnan kuvista löydy.

Åbo Tidning 12.11.1884. Raision Upalingon omistaja C. F. Lindeström lahjoitti perheellensä pitkään kuuluneen mekaanisen rautakäden, jonka sormet toimivat kuin aidot. Sen pinta oli koristeltu kaiverruksilla ja käden arveltiin oleva vanha, mahdollisesti 1500-luvulta.

Milläs sanalla tätä hakisi Finnasta? Hämmästyksekseni sana rautakäsi toimii erinomaisesti ja pienehkö inventaarionumero viittaa siihen, että kyseessä on juuri Lindeströmin museon alkuaikoina lahjoittama proteesi. Ajoitusta on tarkistettu ja kiitettävästi se on myös perusteltu: "Käsiosan koristeaiheiden perusteella proteesi on ajoitettu 1600-luvun alkuun."

Turun museokeskus, CC BY-ND 4.0
Lienee mahdotonta yhdistää kättä tiettyyn Lindeströmin esi-isään, mutta perusuteliaisuudesta kurkistin Raision rippikirjan 1888-1891 s. 265 ja totesin Karl Felix Lindeströmin asuvan Rymättylässä. Helsingfors Dagblad kertoi 1.5.1881 Upalingon myynnistä ja mainitsee Felix Lindeströmin omistavan Maanpään Rymättylässä.

Rymättylän rippikirjan 1877-86 sivulta 318 selviää, että Karl Felix on syntynyt 14.1.1858 Rymättylässä. Isänsä Karl Theodor Lindeström (s. 1.10.1807) on Rymättylän rippikirjassa  1845-1852 Maanpään sivulla 323 merkitty tilan omistajan neiti Elisabeth Fredrica Charlotta De la Myhlen (s. 1.7.1792 Nauvo) velipuoleksi. Nauvon kastettujen listasta selviää, että neidin isä oli majuri, joten on helppo kuvitella sukupolvesta toiseen upseereita, joista joku menetti kätensä. Säästettiinkö proteesia siltä varalta, että joku jälkeläinenkin olisi sattunut menettämään juuri oikean kätensä?

Myhle-nimestä tietoa hakiessani tuli Finnasta esiin Museoviraston kokoelmaan lahjoitettu F. L. Myhlen piirros vuodelta 1795. (Tekijäkentässä nimestä on pudotettu h pois.)
Museoviraston historian kuvakokoelma, CC BY 4.0
Kuva esittää Kuusniemen rusthollia Merimaskussa. Kääntöpuolelle on tehty merkintä "Gifven 1909 till Finlands statsarkiv af frau L. Lindeström å ---. Har tidigare ----å I Haanpää i Rimito." Ilmeisesti on ollut lukuvaikeuksia, kun aukkoja on jäänyt ja Maanpää muuttunut Haanpääksi.

Nyt De la Myhlet kiinnostivat niin paljon, että etsin Elisabeth Fredrica Charlotta De la Myhlen Nauvon rippikirjasta 1790-1795, jossa hän oli äidinvanhempiensa taloudessa sivulla 93. Genin sukupuun mukaan isänsä Fredrik Ludvig De la Myle kuoli 17.1.1797. Oliko hän piirroksen tekijä? Nimen kirjoitusasu vaihtelee näköjään aika vapaasti, Kansallisarkistolla on "De la Myhle-suvun arkisto".

Verkkoon tietojaan jakaneet sukututkijat eivät ole päässeet Fredrikin Kuurinmaalla syntynyttä isää pidemmälle eli rautakäden omistajaa ei pääse arvailemaan. Viron Aadlivapid Ajalooarhiivis ei sisällä suvun vaakunaa.

Ei kommentteja: