lauantai 4. maaliskuuta 2017

Kumobägare?


Vaihteen vuoksi kokeilin Kansalliskirjaston digitoitoimissa aikakauslehdissä hakusanaa Harjavalta ja uuden kuvia esiin nostavan käyttöliittymän johdosta sain eteeni yllä näkyvän koiran (Finska kennelklubbens tidskrift no 2/1901). Lyhyen kuvatekstin tulkinnassa yhdistin tietämättömyyteni koirista ja horjuvan ruotsini saaden tulokseksi hetken ilon "uudesta" koirarodusta Kumobägaren - Kokemäen noutaja.

Ilmeisesti ajattelin verbiä bära, jossa on joitakin samoja kirjaimia. Mutta bägare on tässä yhteydessä palkintopikari, josta on kuva lehdessä Finska kennelklubbens tidskrift no 1/1902. Siinä erottuu vuosiluku 1897.

Ainakaan en erehtynyt tulkitessani alun Kokemäeksi, sillä sanomalehti Kansalainen käyttää tästä kiertopalkinnosta 9.11.1903 nimeä Kokemäen haarikka.

Miten Satakunnan ajokoiraharrastajat olivat päätyneet tähän nimeen ei selviä sanomalehdistä. Nya Pressen kommentoi 16.10.1898 näitä paikallisten kilpailuja ja mainitsee hullumpiakin palkintoesineiden nimiä.

Vielä vuonna 1907 palkinto oli jaossa. Verkkohaun perusteella Satakunnan kennelpiirin mestaruuskoe on nykyään nimeltään Haarikka. Yhteys?

Ei kommentteja: