sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Nainen, jonka mies hoiti Runebergiä

Petter Sundin jälkeläisistä merkkipäivän johdosta tänään esittelyssä Beata Carolina Sunn. Kuten otsikko jo kertoikin, "mielenkiintoisin" yksityiskohta kohdallaan sukutaulussa on J. E. Strömborgin Runebergin biografisten merkintöjen (SSLS 202) joukosta (jollain metodilla, joskus) löytämäni tieto, että aviomiehensä Carl Grönlund oli Runebergien esikoisen kastetodistajana helmikuussa 1835 ja hoiti Runebergiä keväällä 1835. (Kuva Fyren 52B/1901)

Grönlund oli tuolloin Helsingin kaupunginlääkäri. Hän kuoli jo 10.1.1841, jolloin pariskunnan poika Carl Eugene oli 10-vuotias ja siskonsa Augusta Berenice pari vuotta nuorempi. Leskeksi jääneen Beata Carolinan äiti oli kuollut 1833 ja perukirjaa tehdessä todettiin ainoan lapsuudesta hengissä selvinneen veljen lähteneen merille 1820. Samana vuonna kuin perheen isä oli kuollut.

Sukulaisten tukiverkosto vaikuttaa siis olemattomalta. Mutta silmäiltyäni taulustoani hetken, koin vastustamatonta halua piirtää kuva.

Valitettavasti Beata Carolinan serkku ja kälypuoli Eleonora (joka geneettisesti oli vielä läheisempää sukua) oli myös menettänyt ainoan veljensä ja aviomiehensä ennen vuotta 1841. Eleonoran kohdalle sukutaulustoon olen kirjoittanut pitkän pätkän muistiinpanoa 2-näytöksisestä komediasta, jonka hän kirjoitti tyttärensä kanssa. Se esitettiin kahdesti Helsingissä ja kerran Turussa. Arvostelut olivat melko murskaavat.

Tylsemmältä vaikuttava Beata Carolina sai poikansa koulutettua. Tämän saatua työpaikan Porvoon lukiosta 1862, muuttokuormassa tulivat mukana äiti ja naimattomaksi jäänyt pikkusisko. He kaikki kuolivat Porvoossa. Niinkuin Runebergkin.

Ei kommentteja: