perjantai 3. helmikuuta 2017

Kaupungista karkoitetun poika

Muutamaan kertaan mainittu rippikirjojen indeksointi auttoi pääsemään kaupungista karkoitetun Petter Johan Sunnin Carl-pojan jäljille.  Olisi kyllä onnistunut myös Hiskin haudatuista, mutta en saanut aikaiseksi metsästää sieltä linkkiä rippikirjan sivulle missään välissä.

Petter Johanin Helsingissä 1770 syntynyt poika Carl kuoli Loviisassa 29.3.1835 armeijasta eronneena aliupseerina. Rippikirjoissa (1817-1827 s. 71, 1828-1838 s. 52, 57) hänellä on merkintä, ettei ole vapaa uuteen avioliittoon ennenkuin edellisen tilasta tulee selvää. Onneksi viittaus papintodistuksen (1823 n:o 91) oli niin selvä, että sain siitä tolkkua. Todistus nimittäin kertoi, että Carl tosiaan oli ollut naimisissa ja oli vuonna 1816 kuuluttanut vaimoaan Inrikes Tidningarissa. Kerrankin voin käyttää kuulutusta tutkimuksessani!

Tietenkin kyseinen vuosikerta kuuluu niihin, joita KB ei ole digitoinut... mutta kun pappi oli kirjoittanut tarkan lehden numeronkin niin nopeahan tämä on tarkistaa Kansalliskirjastossa... paitsi, että kyseisessä numerossa ei ollut jälkeäkään kuulutuksesta. Pappi sekoillut, mutta oliko sekoillut niin paljon, ettei kuulutusta ollut koskaan julkaistukaan?

Todistus oli annettu entiselle korpraalille Svea Lifgarden seurakunnasta. Muistin, että armeijan yksikön seurakunnasta voi olla joku hakemisto Tukholman kaupunginarkiston sivuilla. Ja olikin. Carl oli kirjattu rippikirjaan vaimonsa ja poikansa kanssa. Itse kirjoja piti lähteä (taas) katsomaan Kansallisarkiston SVAR-päätteeltä. Lisätietoa ei kertynyt paljoa, mutta taisi olla ensimmäinen kerta kun tutkittavani perheen alkoholinkäytöstä oli merkintä kirkonkirjoissa. Ainoa poika Anders Carl oli syntynyt vuoden 1802 paikkeilla.


Kun SVAR oli auki oli yksinkertaista myös kurkistaa Svea lifgarden rulliin (Huom! SVARissa erikseen Generalmönsterrullor ja Armeens rullor. Pitää käyttää molempia.). Katselmuksessa 11.1.1815 korpraali Carl Sunnista oli viimeinen maininta. Hän oli ottanut uuden 3 vuoden pestin 18.10.1812 eli ilmeisesti lähti armeijasta syksyllä 1815. Mukanaan urhoollisuusmitali, josta olisi mukava tietää lisää. Rippikirjojen perusteella hän oli siinä rykmentin osassa, joka komennettiin Saksaan lokakuusta 1805 lokakuuhun 1806. Henkikaarti osallistui myös Suomen sotaan epäonnistunein maihinnousuyrityksin sekä Ahvenanmaan puolustuksessa.

Varhaisin pesti oli alkanut vuonna 1804, jolloin Carl oli jo naimisissa. Missä mies oli tätä ennen? Vapaaehtoisena jossain muussa armeijan yksikössä?

Ei kommentteja: