torstai 1. joulukuuta 2016

Englantiin jääneen merimiehen etsintää tietokannoista

Kuuntelin jälkijunassa BBC:n  The Why Factor radio-ohjelman jakson The Family Tree. Varsinainen asia jäi siitä ymmärtämättä, sillä toimittaja Mike Williams mainitsi äidinpuolisen isoisän Michael Heino, joka vei kaiken huomioni. Perhetiedon mukaan tämä oli suomalainen, joka merimiehenä karkasi laivasta Liverpoolista. Ilmeisesti vuoteen 1911 mennessä, jolloin oli 43-vuotias.

Tämä ei todellakaan ollut ohjelman pointti, mutta sydäntä särki kuunnella kun haastateltu englantilainen sukututkimuksen asiantuntija kertoi tyytyväisenä löytäneensä Suomesta vain yhden oikean ikäisen ja nimisen syntymän FamilySearch-kannoista. Tietämättä mitään suomalaisesta sukunimikäytännöstä. Tai eri seurakuntien erilaisista tallennustilanteista.

Tai lähteistä, sillä kuvauksensa tutkimuksen mahdollisesta jatkamisesta taaksepäin oli suomalaisittain päin mäntyä. Sanoi sentään ääneen, että alku pitäisi tarkistaa ensin. Tarjokkaansa oli Ruokolahdella 4.9.1869 syntynyt poika.

Oikeasti vuosien 1868-69 paikkeilla syntyneen Michael eli Mikko Heinon hakeminen kannattaisi aloittaa SSS:n merimiestietokannnasta. Tosin en ole nähnyt sitä vuosiin, joten olen unohtanut rajavuodet.

Toissijainen lähde eli Merimiehen ystävän ilmoitustiedot ovat käytettävissäni. Mikko Heino Koivistolta oli tavattu "hiljakkoin" Lontoossa (Merimiehen ystäwä 15.2.1890 & 15.8.1890) ja oli lähdössä Liverpoolista Valparaisoon englantilaisessa laivassa (Merimiehen ystäwä 15.9.1892).

Koivisto on mukana Karjala-tietokannassa, jonka käytössä en ole kovin rutinoitunut ja jonka hakulomakekin oli muuttunut sitten viime näkemän. Mokasin täyttämällä sen kuin Hiskissä, mutta jokerimerkki tarvittiin Mi-alkuisten Heinojen esiin saantiin. Jatkossa yllätti, että rippikirjatietojen yhteydessä ei yksinkertaisesti nähnyt minkä vuosien rippikirjasta on kyse. (Signumit saa käännettyä vuosiksi ainakin Arkistolaitoksen luetteloilla.)

Mikkel Matss. Heino, joka syntyi 15.4.1869 on tuloksissa ainoa oikean ikäinen. Myöhempi ammatti "Pa / luotsioppilas" sidoksessa 022a (1900-1909) sopisi merimiehen uraan, mutta samassa kirjassa Mikko on myös naimisissa ja kolme lastaan on syntynyt vuosina 1905-07.  Alkaa vaikuttaa siltä, että kyseessä ei ole Englantiin päätynyt Mikko Heino.

Englantilaisen asiantuntijan ehdottama poika elää niin kauan, että pääsee lastenkirjasta Ruokolahden rippikirjaan 1880-1889 sivulle 70. ja esiintyy rippikirjassa 1890-1899 sivuilla 86 ja 87 sekä rippikirjassa 1900-1909 sivulla 101 osoittamatta mitään merelle lähtöön viittaavaa.

Tietokantaharhailu ei siis tuottanut tulosta, mikä sekin on opettavaista.

Kuva kirjasta "The seashore book : Bob and Betty's summer with Captain Hawes" (1912). Flickr Commons

1 kommentti:

Jasmina Ollikainen kirjoitti...

Olen itsekin huomannut, että tietokannat ovat joskus hankalia.