torstai 20. lokakuuta 2016

Väliviivalliset ongelmat sanomalehdissä

Pääsääntöisesti olen ollut tyytyväinen Kansalliskirjaston sanomalehtien hakuominaisuuksiin. Suurin ongelma, johon olen törmännyt on väliviivalliset nimet. En enää muista minkälaisella työllä ja aherruksella kokosin vuonna 2009 mummoni isoisästä Vilho Ala-Potilasta tietoja. Sittemmin tarkistushaut ovat aina tuottaneet läpikäymättömän paljon tuloksia, joista esimerkiksi juuri nyt "osuvin" on kaikkea muuta kuin osuva.

Ala yhtäällä ja Potila toisaalla. Ei alkuunkaan toivomani toiminto. 'Ala' on aika yleinen sananpätkä suomen kielessä...

Kysyin asiasta sivustosta vastaavalta ja hän antoi kaksi vinkkiä
 • Kun laittaa ? –merkin väliviivan tilalle, sanoja etsitään yhdessä siten, että välissä on jokin yksi merkki.
 • Laittaa sanan osat yhden sanan etäisyydelle toisistaan ”ala potila”~1
Nämä ja monet muut hienosäädöt voi opetella painamalla kysymysmerkkiä hakulaatikon vierellä. Täytyy harjoitella, mutta ehdotetut ratkaisut eivät Ala-Potilan ongelmassa toimineet kovin hyvin. Itse keksimäni 'Ala*otila' rajattuna Satakunnan lehtiin pelitti paremmin. Ilman nimikerajoitustakin osumamäärä on järjellinen läpikäytäväksi. Mutta mikään haku ei tuottanut kaikkea mahdollista eli työtä vaaditaan.

Vanha kooste päättyi vuoteen 1900, mahdollisesti tuolloin digitoidun materiaalin perusteella. Uusia paloja löytyi niin alusta kuin lopustakin
 • Ala-Potilasta oli annettu 1 markka suomenkielisen alkeis-opiston ylläpitämiseksi Helsingissä (Uusi Suometar 3.6.1874)
 • Kokemäen maamiesseuran syysnäyttelyssä W. Ala-Potila sai rukiistaan 2. palkinnon eli 8 markkaa ja heinänsiemenistä 3. palkinnon eli 6 markkaa (Satakunta 23.10.1902)
 • Kokemäen raittius- ja sivistysseuran vuosikokouksessa 28.12.1902 V. Alapotila valittiin toimikuntaan, jossa jatkoi vävynsä K. Härkälä. (Uusi Suometar 9.1.1903)
 • Kokemäellä aiotun turvepehkuosuuskunnan valmistelevaan komiteaan valittiin V. Ala-Potila. (Mukana myös vävynsä J. Kyläkoski) (Rauman Lehti 25.2.1904)
 • V. Ala-Potila valittiin Kokemäen maamiesseuran johtokunnan varajäseneksi. (Esimiehenä vävynsä J. Kyläkoski) (Satakunta 13.12.1904)
 • Vilho Ala-Potila kuului Kokemäen Säästöpankin hallitukseen 1905-06. (Kuin myös vävynsä K. Härkälä) (Satakunta 15.11.1904, 11.5.1905, 11.12.1906)
 • "Karkeloida saadaan Kokemäelläkin. Kappalainen J. Virtanen, tilalliset Kaarlo Oittinen, Juho Pere, Vilho Pere ja Vilho Alapotila, kaikki Kokemäen pitäjästä, omat läänin kuvernöörin luona valinneet sikäläisen kuntakokouksen viime huhtikuun 3 p:nä tekemästä päätöksestä, jonka kautta suurella enemmistöllä myönnettiin lupa kunnanhuoneella pidettävissä iltamissa karkeloida tai tanssia, ja on kuvernöörinvirasto, sitten kun asianomaista oli asiassa kuultu, antamallaan päätöksellä aiheettomana kumonnut valituksen ja velvoittanut valittajat maksamaan kustannukset asiassa annetusta selityksestä." (Uusi Aura 1.8.1905)
 • Kokemäellä 5.6.1906 toimeenpannussa eläinnäyttelyssä V. Ala-Potila sai toisen palkinnon hevosista varsoineen (Kansalainen 6.6.1906)
 • Satakunnan hevosjalostusyhdistyksen Liiton yleisessä vuosinäyttelyssä Kokemäellä 2.7.1907 V. Ala-Potilan Tuima sai jaetun II palkinnon 6-vuotiaista ja sitä vanhemmista siitostammoista ja Hippo jaetun III palkinnon ylivuotisista tammoista. (Satakunta 6.7.1907, Länsi-Suomi 6.7.1907)

Ei kommentteja: