torstai 6. lokakuuta 2016

Kalvoja, tietokanta ja tallennetut kahvit

Eilinen oli Helsingin päiviä, jolloin ohjelmaa olisi ollut yhtäaikaa kahdessa tai kolmessakin paikassa yhtäaikaa. Päädyin hyvin asiallisiin esityksiin, osin tarkoituksellisesti.

Helsingin kaupunginmuseon viime kuussa aloittamat keskiviikon iltapäivien museotreffit kuullostivat kevyeltä ja seuralliselta. Arkeologiaa oli luvassa ja museonjohtaja mainosti aamulla, että "#Kaupunkiarkeologia on jännittävää!".

Olin pikkasen pettynyt, kun olennaisesti kyse oli organisaatioyksikön kalvosulkeisista. Viestitkin tuntuivat masentavilta. Viereisen korttelin (Burtz-Bock-Hellenius) pihalta oli viime vuonna löytynyt 1700-luvun puolivälin pihakiveys, joka oli rakennustyön tiimellyksessä purettu. Tieinventointi on tekemättä. Ensimmäisen maalmansodan linnoitusten täysinventointiin ei ole rahaa. Adoptoi monumetti -toiminta on jumissa virkamiesten pöydillä. Museoviraston rekisteriportaaliin ei ole ehditty viedä Krimin sodan linnoituksia. No, vastahan siitä on pari sataa vuotta.

Tämän jälkeen oli ihan kiva kuunnella Arkistolaitoksen Diplomatarium Fennicum -esittelyä. On saatu Beta-versio (eli osa suunnitelluista toiminnallisuuksista) julki. Omatoimitestailulla huomasin olennaiseksi eroksi sen, että nyt onnistuu kokotekstihaku. Demossa näytettiin, että on myös mahdollista katsoa samalla näytöllä alkuperäistä ja toimitettua versiota. Ja jopa tarkkaa valokuvaa sinetistä rinnan julkaisuun piirretyn kanssa.

Haun tehostamiseksi ja vähän muunkin mahdollistamiseksi on olennaista, että asiakirjojen henkilö- ja paikannimille saadaan jonkinlainen kirjoitusmuodot yhdistävä systeemi. Tätä suunnitellaan ja visiona on jopa paikannimien yhdistäminen koordinaatteihin. Haasteita riittää. Syksyllä tietokantaan pitäisi tulla ensimmäiset uudet dokumentit Tallinnasta ja Vatikaanista. Muitakin lisäyksiä on tunnistettu ja lisää etsitään.

Kotiin päästyäni katsoin Kansalliskirjaston Kupolisalissa järjestetyn kulttuuriperinnön digitalisaatiota käsittelevän aamukahvitilaisuuden tallenteet Periscopesta (saatavilla jonkin aikaa, ei ikuisesti). Samu Nyströmin esitys pätkässä Aamukahvit Kupolisalissa jatkuvat parasta antia. Hän kertoi Finnan käytöstä valokuvien osalta kiittäen avautuvia mahdollisuuksia sekä kritisoiden resoluutiota ja määrittelytietoja. Ja sivumennen kertoi nykyopiskelijoiden kutsuvan arkistotyötä paperin ääressä luomututkimukseksi.

Ei kommentteja: