maanantai 26. syyskuuta 2016

Valikoima digitoituja siirtolaisia

Siirtolaistutkimus on itseltäni viime aikoina jäänyt, mutta muistin virkistykseksi esimerkkejä yllättävistä(kin) paikoista, joista siirtolaistietoja voi löytyä. (Yllä oleva kuva siirtolaisista kirjasta Finland in the Nineteenth Century: by Finnish authors. Illustrated by Finnish artists)


1) Luonnollista on, että tietoja on amerikkalaisten sukututkimusjulkaisuissa, mutta ellei Michiganin opetushallinnon (?) julkaisema Family Trails olisi digitoitu olisi sen anti jäänyt näkemättä todennäköisesti ikiajoiksi. Kevään 1977 numerossa on esitelty suomalaissiirtolaisia ja heihin liittyviä aineistoja. Ainakaan paikkakunnan Marquette evankelisen kirkon puhtaaksikirjoitetut tiedot eivät ole vanhentuneita.

2) Johannes Sukevaisen elämästä saa hämmästyttävän perusteelliset tiedot Yhdysvaltain senaatin raportista vuonna 1957. Rikoksensa molemmilla puolilla Atlantia käydään läpi kun esillä on karkotuspäätöksensä purkaminen. Kommunismista on kyse tapauksissa Heikkinen v. United States (1958) ja Niukkanen v. McAlexander (1960).

3) Lillian Barbergin romaani Erick (1962 eli tekijänoikeuksien pitäisi olla voimassa?) perustuu todelliseen Erik Bajariin (Pajari?). Tämä oli Johan Sandbergin poika Tervolasta. Hiski-haku Tervolan kastettuihin 1844-1860 tuottaa tekstissä mainittuja sisarusten nimiä.


Kirjassa California och dess svenska befolkning Suomesta Pehr Olsson-Seffer (s. 1873), Rolf Gustaf Rafael Olsson-Seffer (s. 1879), Runar Ivar Olsson Seffer (s. 1883)Ellen Alma Cecilia Olsson-Seffer (s. 1878), Ragnar Michael Olsson-Seffer (s. 1882), Emil Wilhelm Hagbom (s. 1869), Sofia Blomquist, M. Carlson, Ida Isakson, Edward Sommarström (s. 1879), Felix Sommarström (s. 1882), Betty Martin, A. J. Nicholson (s. 1874)

Edelleen samalta tekijältä on kirja Våra pennfäktare : lefnads- och karaktärsteckningar öfver svensk-amerikanska tidningsmän, skalder och författare, med porträtter samt talrika utdrag ur den poetiska och humoristiska literaturen , jossa esitellään Suomesta Konni Zilliacusrunoilija U. Walter Lindberg (s.1871) ja W. Eloheimo (s. 1835)

Viimeksi mainitun kirjoittama Proclamation of the universal kingdom during the chiliad to come (1892) kertoo William-nimisestä Elohim-perheen jälkeläisestä, joka sai 1884 Jumalalta ilmestyksen. W. Eloheimo kehitti myös uuden kielen nimeltä Eloida, josta hän julkaisi toukokuussa 1896 8-sivuisen vihkosen Eloida-språkets grammatik. S. Ilmosen Amerikan suomalaisten sivistyshistorian mukaan 
"Pastori J. W. Eloheimo saapui Amerikkaan myöskin v. 1888" ja "siirtyi v. 1889 Astoriasta, Ore. Kuparisaarelle, Calumetin ev.-lut. seurakunnan hoitajaksi. Hän luopui piispallisesta kirkkokuntakannastaan ja yhtyi puoltamaan synodillisen kirkkokunnan perustamista."
"'Julistus yleisvaltakunnasta' kirjasta pidettiin jonkinlaisena henkisen sairaalloisuuden tuloksena. Ishpemingin kirkolliskokouksessa 1892 pastori Eloheimon oli erottava Suomi-Synoodista, hän kun ei tahtonut peruuttaa julistustaan."
 Tätä kirjoittaessani J. W. Eloheimon Wikipedia-sivulla Elohim ja Eloida on jätetty mainitsematta.

2 kommenttia:

Tommi Uschanov kirjoitti...

Yhdysvalloissa tekijänoikeuden suoja-aika oli vuoteen 1978 saakka vain 28 vuotta, ja sitä oli mahdollista jatkaa toisella 28 vuodella erillisestä hakemuksesta, jonka jättämiseen puolestaan oli aikaa alkuperäisen suoja-ajan viimeinen vuosi. (Jatkoaika on nyttemmin takautuvasti venytetty 67 vuoteen, eikä vuonna 1964 tai myöhemmin julkaistuilta teoksilta ole vaadittu enää hakemustakaan.)

Lillian Barbergin romaani on saapunut Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastoon 25.10.1962, eli hänen oikeudenomistajiensa olisi pitänyt jättää jatkohakemus 26.10.1989–25.10.1990 välisenä aikana. Mitään merkkiä tästä ei kuitenkaan löydy nykyisin voimassa olevien tekijänoikeuksien tietokannasta. Vapaata riistaa siis jo yli neljännesvuosisadan, vaikkei Euroopassa ennen kuin vuonna 2052. (Lillian Mary Sofia Barberg, os. Lantto, on erinäisten sukututkimussivustojen mukaan kuollut vuonna 1981.)

Yhdysvaltain vanhan tekijänoikeuslainsäädännön kiemuroiden seurauksena siellä on vapaana kaikenlaista epäintuitiivista, jopa iso kasa Hollywood-elokuvia. Internet Archive, HathiTrust ym. kiittävät.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitokset jälleen perusteellisesti esitetystä lisätiedosta!