torstai 4. elokuuta 2016

Kun sivut ovat sekaisin

Teemu Riihelä ilmoitti (ja luvallaan täällä tähän viittaan) eilen Juuret Asikkalassa -ryhmässä havainnostaan 1700-luvun kastettujen kirjassa. Hänen tutkimassaan perheessä näytti siltä, että sisarukset olivat syntyneet vajaan 5 kuukauden välein, mikä tietenkin vaikutti epäilyttävältä.

Digitoitua kastettujen kirjaa katsoessaan hän huomasi, että vuoden 1769 kohdalla olevan aukeaman oikea sivu (kääntöpuolineen) kuuluu vuoden 1766 aukeaman sivujen väliin. Vertailematta muihin lähteisiin tulkinta vaikuttaa oikealta jo oikeassa reunassa kulkevan numeroinnin perusteella.

Tässä tilassa kastettujen kirja on ollut jo silloin kun Suomen sukututkimusseura teki kopiokirjansa eli Mustat kirjat. Näistä nämä 1766 kasteet ovat edelleen kirjautuneet vuodelle 1769 HisKiin ja sieltä varmaankin muutamaan sukututkimukseen (toivottavasti ei omaani!). HisKin tilastot olisivat voineet herättää epäilyksiä, jos niitä joku älyää katsoa. (Mikä mahtaa vaivata vuosia 1771 ja 1776? Ensiksi mainittua ei ainakaan puuttuva sivu selauksen perusteella.)

Opetuksia/kertausläksyä:

  1. Mieti ovatko keräämäsi tiedot järjellisiä. Lapset eivät voi syntyä äitinsä kuoleman jälkeen eivätkä kovin myöhään isänsäkään kuoleman jälkeen. Eivätkä alle 9 kuukauden väliajoin.
  2. Käytä alkuperäislähteitä.
  3. Katso lähteestä muutakin kuin sitä yhtä riviä.

Ei kommentteja: