tiistai 12. huhtikuuta 2016

Ulkomaisten laivojen varassa

Petter Sund -ähellykseni oli eilen hetkeksi niin raiteilla, että kirjoitin pari sivua käsikirjoitusta. Pääsin 1680-luvun tervakauppaan asti (eli olen aivan alussa). Siitä Seppo Aalto toteaa kirjassaan Kruununkaupunki. Vironniemen Helsinki 1640-1721, että "Helsingin kauppa Lyypekkiin ja Amsterdamiin oli täysin ulkomaisten kauppojen rahdin varassa. Kaupungissa ei ollut ainuttakaan vientiin ja tuontiin kelpaavaa alusta." (s. 143)

Mukavat neuvotteluasemat, jos/kun hollantilaisten laiva Helsinkiin rantautui. Tästä huolimatta "Helsingin satamassa kävi 1680-luvun loppupuolella säännöllisesti tervaa noutamassa vain yksi hollantilaisalus" (s. 145). Tälle virkkeelle ei anneta varsinaista lähdeviitettä ollenkaan, joten en tiedä, miten Aalto on käsityksen muodostanut.

Juutinrauman tullin monin tavoin puutteellisten (ks. isoviha) tilien mukaan Helsingistä lähti tervalastissa 1680-luvun loppupuolella vuosittain vaihteleva määrä laivoja.
Tullitilit stemmaavat Aallon toteamukseen "Helsinkiläiset alkoivat myydä jo 1691 palkkeja suoraan hollantilaisille" (s.363). Palkkikaupan volyymiä on tullitileistä vaikea hahmottaa erilaisten termien ja mittojen joukosta. Tervalästejä (joiden murto-osat jätin huomioimatta) on helpompi laskea.
Kuvaajaan en trendiviivaa uskaltaisi piirtää, joten luotan Aallon näkemyksiin tervan merkityksen hiipumisesta. (Tullattu terva ei välttämättä ole (kokonaan) Helsingistä, vaikka sieltä olisi Juutinraumaan lähdetty.)

Ja toivon, että joku vääntäsi minulle rautalangasta (ulkomaan)kaupan toiminnan. "Heidän asiamiehensä eli faktorinsa hankki kotimaassaan omalla kustannuksellaan suomalaisen yhteistyökumppanin tilaamat tavarat, lähetti ne Helsinkiin ja velat faktorille maksettiin paluulastilla." (s. 46-47)

  • Siis laiva tulee Helsinkiin syksyllä. Ulkomaankauppaa aloittava Pete tarjoaa kyytiin jotain kamaa (?) ja pistää mukaan itselleen tuntemattomalle (?) Lodewijkille kirjeen, jossa toivoo jotain kivaa, kuten suolaa ja vähän reininviiniä. 
  • Lodewijk saa aikanaan kirjeen, lukee ja päättää paperin kierrättämisen sijaan lähettää Petelle seuraavana keväänä lähtevässä laivassa ripauksen suolaa ja muutaman huopahatun. 
  • Laivan saavuttua Helsinkiin Pete laittaa yhden hatuista päähänsä ja lähettää paluulastissa tervaa, joka kattaa suolan arvon, ja uuden tilauksen kirjeenä. 
  • Mutta ennen kuin tämä ehtii Hollantiin, on Lodewijk perheineen kuollut kulkutautiin. 
  • Ja sitten kukaan ei satu lähtemään Hollannista Helsinkiin seuraavana vuonna...

Ei kommentteja: