keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

"Myös yliopiston jäsen"

Ludvig Leonard Laurénin muistelma Minnen från skolan och universitet keskittyy nimensä mukaisesti koulumuistoihin Vaasasta 1830-luvulla ja ylioppilaselämään 1840-luvun Helsingissä. Jälkimmäisiin kuuluvassa tekstissä hän mainitsee Ulrika Allénin. Tämä naimaton kahvilanpitäjä - "Kaffemaja" eli Kahvi-Maija-  oli seurannut yliopistoa Turusta Helsinkiin. Laurénin mukaan hän oli joksikin aikaa pystyttänyt kyltin "Universitetskaffehus", mutta ylivalta oli vaatinut sen poiston (s. 177).


Kiitettävästi Laurén on toimittanut tekstikokoelmansa lisäten loppuun selityksiä ja Ulrika Allénin kohdalla tekstiä on täällä enemmän kuin varsinaisessa kertomuksessa (s. 351). Siinä on kuitenkin vain yksi mielenkiintoinen tieto. Että Zakarias Topelius oli kirjoittanut Allénille muistokirjoituksen - "en varm och ypperlig nekrolog, i sitt slag ett mästerstycke".

Julkaistiinko tämä jossain? Hakuni eivät sitä tavoittaneet, mutta en kaikkia Topeliuksen teksteistä tehtyjä Helsinki-kirjoja käynyt läpi. Vuonna 1986 julkaistu Muistiinpanoja vanhasta Helsingistä kertoo, viitaten Lauréniin ja Yrjö Soinin ravintolahistoriaan, että Allén "oli aloittanut keittäjänä Turun paremmissa perheissä". Lisäksi "Poliisilaitoksen 1847 kaupungin ravintoloista laatimassa luettelossa oli Ulrika Allén yhä mukana. Hänen kahvilansa oli tuolloin teurastaja Janssonin talossa Vuorikatu 7:ssä."

Ulrika Allén kuoli 63-vuotiaana ja haudattiin Helsingissä 25.2.1851. Ajoituksellakin sanomalehtihaut 'Allén' ja 'Ulrika' epäonnistuvat, mutta 'kaffe~' tarttuu Helsingfors Tidningarissa 5.3.1851 julkaistuun tekstiin "Också en medlem af universitetet", jonka täytyy olla Laurénin tarkoittama muistokirjoitus. Sen kauniista sanoista selviää, että Allén oli todennäköisesti suomenkielinen ja pyöritti kahvilaansa aamukuudesta iltakymmeneen.

Helsingin rippikirjojen mukaan Ulrica Allén oli syntynyt Ulvilassa 21.6.1787. Se, että tietoa vastaavaa kastetta ei löytynyt ei suoranaisesti yllättänyt. (*) Hän oli virallisesti muuttanut Helsinkiin 1819 eli ennen Turun paloa ja yliopiston muuttoa.

(*) Todennäköisesti 21.1.1787 syntynyt Koiviston torpparin tytär, joka muutti Ulvilasta Poriin (RK 1788-93, 1794-99, 1796-1801, 1802-07)

Kuva Helsingissä 1881 painetusta kirjasesta Kaffe-Maja och Silkes-Missan, digitointi Åbo Akademi. Vain nimellinen yhteys Ulrika Alléniin, olettaisin.

P. S. Laurén mainitsee myös ravintolaa pitäneen rouva Åhrstedtin (s. 180, 375) ja toteaa tyttären menneen akateemisesti koulutetun miehen kanssa naimisiin. Karl Mauritz Crusell?

Ei kommentteja: