keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Pyhän Urhon päivää!

Pyhän Urhon patsaat. Alkuperäiset kuvat Josh ja Jenni Konrad, CC BY-NC 2.0.
Tänään voi halutessaan juhlia amerikansuomalaisten kehittelemää pyhän Urhon päivää. Suomessa sitä juhlitaan ainakin Turun yliopistolla. Tämän blogin puitteissa juhlinta on linkitystä siirtolaisia kuvaaviin materiaaleihin.

1) Juhlavinta aloittaa poiminnalla kirjasta Who's who among Finnish-Americans; a biographical directory of persons of Finnish descent who have made noteworthy contibutions to the pattern of American life? Sivulla 50 kolme Jolikkoa, vuoden 1930 väestönlaskennan perusteella sisarukset, joiden vanhemmat Suomessa syntyneitä.
Kotitalousopettajanakin olo siis riitt merkittävyydeksi amerikansuomalaisten keskuudessa. Viimeksi mainittu Elna Evelyn Jolikko oli toisessa maailmansodassa armeijan sairaanhoitajana.

2) Satakunnan siirtolaiskirjeisiin tehty hakemisto kirjoittajien ja vastaanottajien nimistä on julkaistu Michiganin yliopiston sivulla. Suomessahan tämä ei henkilörekisterilainsäädännön puitteissa onnistuisi. Tai ainakaan lain rikkomisen riskin minimoimisen puitteissa.

3) Yleisradion verkkoprojekti Titanicilla , joka "seuraa suomalaisten siirtolaisten matkaa Titanicille ja kohtalonhetkiä laivalla", alkaa varsinaisesti 30.3. Etukäteen voi lukea Helmi Juurakon "twiittejä" matkan valmisteluista.

4) Vuosia sitten esittelin siirtolaisuuden lähtölähteitä. Kaipaa varmaankin päivitystä, mutta tähän väliin lisäykseksi hieman mystiseen ISTG-hakuun, joka ainakin Makela-haulla tuotti matkustustietoja. Ei ota, jollei annakaan.

5) Elof Granholmin sivuilla on paljon siirtolaisuusartikkeleita Pohjanmaa-painotuksella.

6) Tarinoita
7) Sekalaista siirtolaisten itsensä julkaisemaa kirjallisuutta
Useimmat sosialistisia. Kansanhuumorin kuvitus sisällissodan aloitukseen vie porvariston pohjoiseen.

Ja lisää löytyy ainakin Hathi Trustin luokasta Finns ja Finnish Americans. Tai hakemalla sanalla työmies, raivaaja ja toveri

8) Opinnäytteitä

Ei kommentteja: