torstai 3. maaliskuuta 2016

Kun pitäisi tietää ukkelin syntymäaika

Tuttavani piti tänään saada (työtehtäviinsä liittyen) selvitettyä Naantalin kappalaisen Axel Herlinin Albert-pojan syntymäaika. Pahaksi onneksi hän oli se perheen poika, joka opiskellut yliopistossa eli Kotivuoren ylioppilasmatrikkeli ei tarjoa vastausta.

Ilmeisesti Google oli tarttunut Albertin Geni-sivuun ja tuttavani sovellus lähdekritiikistä oli kysyä minulta sivuston yleisestä luotettavuudesta. Olenhan minä sinne täällä toisinaan viittaillut, mutta nyt oli päällimmäisenä aamulla lukemani amerikkalainen valitus siitä, miten yksi Geniin tallennettu nainen oli synnyttänyt ennen omaa syntymäänsä. (Paitsi, että kun nyt etsin tekstin, niin huomaan että se käsittelikin Ancestryn puuta. No, jokseenkin sama asia.)

Kun en kerran voinut Geniä suositella, niin tuttava kysyi, että mistä pitäisi katsoa. Vastaus "Naantalin kirkonkirjoista" oli itselleni niin selvä, että sorruin ISOIHIN KIRJAIMIIN vastoin nettietikettiä. Päin naamaa äänensävyni olisi ollut sekä kipakka että ärtynyt. Onneksi kuitenkin ennen lähetä-napin painamista tarkistin, sillä Naantalin kastetut vuonna 1834 hyppäävät toukokuusta heinäkuuhun eli sinne ei kannattanut tuttavaani johdattaa. SSHY:n hakemistoilla perhe löytyi ripeästi rippikirjasta ja laitoin linkin aukeamalle viestiin mukaan.

Hugo Simbergin valokuva Naantalista. Kansallisgalleria, Flickr
Luulin asian olevan tällä selvä, sillä olin sokea omalle osaamiselleni. Kaikki korkeakoulutetut ihmiset eivät osaakaan lukea rippikirjan sivua sujuvasti! Ei, vaikka olisi historiaan liittyvä tutkinto? No, pienellä vinkkauksella tuttavani sai sivulta irti kaivatun päivämäärän (joka oli aivan sama kuin Geni-sivulla) ja esitti sitten kysymyksen, johon en osannut vastata: miksi perheeseen 11.5.1838 syntynyt Axel Niklas ei ole rippikirjassa?

Lisäys päivää myöhemmin. Duota-duota. Ei sitten tullut mieleen katsoa oikeaa reunaa, johon tehdään muuttomerkinnät? Kun oltiin niin p*rkeleen osaavia ja erinomaisia? Perhe muuttaa vuonna 1836 sivulle 116, jossa on loputkin lapset, kuten kommentoija alla huomauttaa. Hän oli katsonut sitä sivua, sillä eräs valopää oli rippikirjan sijaan linkittänyt ylle kastettujen luettelon. Tämä(kin) nyt korjattu ja oloni on taas osaamaton, joten siinäkin suhteessa ollaan taas totuudellisemmassa tilassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Miten niin ei ole? Pari piikaa on välissä, ja sitten lapsirivi jatkuu.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20548&pnum=119