torstai 25. helmikuuta 2016

Suomen historiaa lapsille - osa n+1

"Mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin. Kertoisinko köyhyyden, laudat eessä ovien?" Miksi ihmeessä, kun voi hehkuttaa kokonaisen kirjan verran pakolla sotatantereelle vietyjä miehiä? Eli urheiden soturien urotöitä.

Roope Hollménin teksti kirjassa Hakkapeliitat (2006) vaikuttaa asiantuntevalta ja googlailun perusteella mies on maisterin tutkinnon historiassa suorittanut. Otsikon mukaisesti fokuksessa ovat hakkapeliitat, mutta mukana on myös ripaus elämää Tammelassa, jonka hakkapelittatapahtumassa kirjaa on ehkä myyty?

Mutta vain ripaus ja kun kyseisiä sivuja luki huomasi, että talonpoikien elämässä "vuode saatettiin sijata" ja "tehtiin kankaita". Aktiivisia toimijoita olivat talonpojat, härkä ja sika. Johonkin olisi mielestäni mahtunut maininta siitä, että naisetkin tekivät asioita ja sotamiesten lähdettyä vähän ylimääräistäkin. 

Myöskään Ruotsin armeijan mukana kulkeneista naisista ei ole puhetta, mikä on ymmärrettävää, kun kyse on lastenkirjasta. Jossa ainoa naispuolinen henkilö kuvituksessa siis tämä:

Sanna Luotosen kuvitus ei pyri realismiin ja tietoinen irtiotto lienee vain hyväksi.

Samoilta tekijöitä on ilmestynyt Merirosvoja Itämerellä (2005).  

Ei kommentteja: