torstai 7. tammikuuta 2016

Toiselta puolelta

Aamulla tarkistin YouTube-tilausteni tuoreita videoita ja huomasin yhdysvaltalaisen Penn Museumin julkaisseen joulukuun alussa pidetyn luennon Genghis Khan: Barbarian Conqueror or Harbinger of Democracy tallenteen. Antaisiko alle tunnin pätkä jotain uutta verrattuna joulumatkalla kuunneltuun Carlin-maratoniin?

Antoipa hyvinkin. Luennon pitänyt Morris Rossabi ei sanonut sanaakaan Tšingis-kaanin joukkojen tappamista ja raiskaamista ihmisistä. Carlin ylisti mongolien taistelustrategioita ja Rossabi vähätteli niitä. Rossabin mielestä Tšingis-kaanin suurin saavutus oli yhdistää itä ja länsi, mistä tuloksena kiinalaisia taidehistoriallisia vaikutteita Persiassa.

Erinomainen esimerkki siitä, että yhden historioitsijan esityksen lukeminen ei riitä valoittamaan ennestään tuntematonta aihetta. Vaikka kuinka yrittää muistaa esittäjän subjektiivisuuden ja vaikka tämä, kuten Carlin, toisi avoimesti esiin agendaansa, on yhdestä esityksestä mahdotonta (tai ainakin hyvin vaikeaa) ymmärtää sitä, mistä se ei kerro.

Penn Museumin kanavalla on muitakin hyviä esityksiä, joista läheskään kaikkia en ole kuunnellut. Rossabin luento kuuluu sarjaan Great Myths and Legends. Sisarsarjoja ovat Great Wonders, Great Battles, Great Riddles in Archaeology ja Great Voyages.

Ei kommentteja: