sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tammerkosken uhrit eli muistiinpanoja kuukaudesta Suomessa (4/4)

Kuva Tammerkoskesta kirjasta Finland in the Nineteenth Century: by Finnish authors. Illustrated by Finnish artists. British Library/Flickr Commons
Pyynikin lisäksi Tampereella matkailija kuuli tarinointia liittyen Tammerkoskeen. Muutamia vuosia aiemmin eli ajoitusoletukseni mukaan joskus 1850-luvulla oli kaksi puuvillatehtaan työnjohtajaa lähtenyt purjehtimaan "yläjärvelle". Toinen miehestä oli englantilainen ja toinen ruotsalainen.

Tuuli nousi ja painoi veneen kohti koskea. Miesten taistelu tuulta ja virtaa vastaan oli tulokseton ja vene ajautui koskeen. Englantilainen roikkui veneen kokkaan kiinnitetyssä kuparirenkaassa ja ruotsalainen piti kiinni peräsimestä.

Vene osui kiveen ja halkesi. Ruotsalainen katosi veden alle, mutta englantilaisen onneksi kokka oli tarttunut kiviin ja renkaassa roikkuminen piti hänet pinnan päällä. Rannalta heitettiin hänen avukseen köysi, jonka hän sitoi renkaaseen ja näin hänet ja veneen jäänteet kiskottiin rannalle.

Ruotsalainen oli vanhan naisen ainoa poika. Äiti näki kahdesti unen, jossa poikansa oli kosken alla kahden kiven välissä huutamassa apua. Tämän enteen pelottamana hän tuli kysymään uutisia pojastaan.

Kolmantena päivänä onnettomuuden jälkeen joku huomasi kosken alla saappaanpohjat veden pinnalla. Miehen pää oli jäänyt kahden kiven väliin ja alaruumis noussut pinnalle. Äitinsä uni siis todellinen enne.

Matkailijan mukaan toinen koskessa tapahtunut onnettomuus oli yhtä omituinen. Sen alkutilanteessa kaksi suomalaista oli kalastamassa "yläjärvellä". Toinen souti estääkseen veneen menon koskeen ja toinen heitti siimaansa taimenista kuuluisaan koskeen. Molemmat olivat ilmeisesti humalassa. Rannalta huudettiin varoituksia koskesta, mutta soutaja antoi kerta toisensa jälkeen veneen lähes ajautua koskeen ennenkuin souti turvallisempaan paikkaan.

Yhtäkkiä virta voitti miehen voimat ja vene meni vauhdilla koskeen, osui kiveen ja hajosi. Soutaja sai kiinni kivestä ja kalastaja lensi pitkän matkan virran matalalikkoon lähelle tehtaan seinää. Hän oli joko lennosta tai alkoholista niin tiedoton, että nousi yksinkertaisesti seisomaan ja jatkoi kalastusta.

Eräs englantilainen - mahdollisesti sama kuin ensimmäisessä onnettomuudessa - sitoi vyötäisilleen köyden, jonka toisen pään antoi rannalla olleille miehille. Hän hyppi kiveltä toiselle kunnes tavoitti kivestä kiinni pitävän soutajan. Englantilainen kantoi tämän samaa reittiä rannalle. Sinne päästyään hän veti miehen housut alas ja antoi "isän kädestä".

Alkuperäinen teksti maksumuurin takaa:

Ei kommentteja: