perjantai 22. tammikuuta 2016

Lukukokemuksia

Ensinnäkin totean rikkovani tekijänoikeutta julkaisemalla valokuvani Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsevasta Heikki Varjan patsaasta Uutinen. Se sopii aiheeseen niin hyvin, että en voi vastustaa kiusausta.

Luin nimittäin sanomalehdestä (Suometar 28.10.1865) kuvauksen Miten sanomia maalla luetaan ja mitä ne maksavat. Josta tuli mieleeni hanke Suomalaisten lukukokemusten tietokanta, jossa "kerätään lukukokemuksia ja lukutapahtumia erilaisista historiallisista lähteistä alkaen varhaisimmista säilyneistä lukukokemustiedoista aina 2000-luvulle asti". Keruuta ollaan tämän vuoden alussa käynnistämässä, joten tässä oiva mahdollisuus testata lomaketta.

Ennen sen avaamista luin projektikuvauksen, jossa tarkennettiin, että
Hankkeessa kerätään tietoja suomalaisten lukukokemuksista ja -tapahtumista kaikilta ajoilta. Lukukokemukset ja -tapahtumat voivat kohdentua niin painettuun, painamattomaan kuin myös digitaaliseen aineistoon. Niiden tulee olla todellisia lukukokemuksia- ja tapahtumia, ei esimerkiksi kaunokirjallisuuteen sisältyviä kuvauksia lukemisesta.
Suomettaren teksti ei ole kaunokirjallinen. Jos ei pidetä todellisena niin joku siivonnee aikanaan pois.
Miten sanomia maalla luetaan ja mitä ne maksavat. [...] 
"Lord Palmerston on kuollut!" - "Oh hoh!" - Kaikki lakkaavat lukemasta; toiset tahtovat tietää mikä mies se oikeen oli, tuo Lordi, toiset jotka tietävät sen, juttelevat nyt kilvan. "K:n kappelissa on pastori N. kuollut." Taasen loppuu tuokioksi lukeminen. - "Hakeekohan meidän pastori sinne?" - "Ei hän pääse vaaliin jos hakisikin". - "Helsingissä on murha tapahtunut". - "Kuka? milloin? mikä" - "Työmies vaan". - "Kuulkaa! herra Lindberg tulee kohta kaupunkiin antamaan soitannot". - "Se Suomen suurin viuluniekka? Mamma! minun pitää pääsemän sinne, ennätänhän minä siksi laittaa uuden hameen?" 
Näin luetaan maalla sanomat. - Kaikki ovat tyytyväiset, ainahan on jotakin uutta saatu kuulla, vaikka nämä uutiset ovat kahdenkin viikon vanhat. Uutisia ne ovat kumminkin.
Lomakkeen yläosa oli melko suoraviivainen. Alapuoliskossa piti poimia tekstistä kuvailevia tietoja, jotka mahdollistavat myöhemmät haut. Lopussa lähetysnappi, joka tuotti ruudulle tekstin "Voit jatkaa lomakkeen täyttämistä osoitteessa..." Tallentuiko, vai jäikö minulta jotain olennaista täyttämättä?

Varjan veistokseen palaten. Etsin sen tiedot Tampereen julkisten veistosten ja monumenttien sivustolta. Siellä kerrottiin, että kuvanveistäjä Heikki Varja oli todennut "Nuo ihmiset ovat puhdasta mielikuvitusta, mutta lukutilanteesta on omakohtaisia muistoja: isä luki ja muut kurkkivat."

Ei kommentteja: