maanantai 11. tammikuuta 2016

Ensimmäinen suomenkielinen kontakti-ilmoitus?

Oulun Viikko-Sanomia 8.4.1865:

"Ilmoitus.
Minä allamainittu olen syntynyt, kasvanut ja ikäni oleskellut Iin pitäjäässä ja Tannilan kylässä, jossa minulla on torpan paikka ja näppärä emännän sija;
    Vaan kuin viime vilu-vuodet,
Halla-kesät haikiammat
Pahoin peltoni pilasi,
Tyyni toukoni tuhosi,
Ettei siitä syötäväksi
Eikä kunnon eineheksi
Ihmisille ollenkana;
Tuossa tuumaksi tuliki
Laukun laskea lantehille,
Joutua jutohon minunki:
Tulin tänne Torniolle,
Lohi-joelle isolle.
    Täällä miehelle minulle
Astui aivooni ajatus,
Naima-tuumat tuntohoni;
Omaksi nyt ottaa aivon,
Naisista valita vaimon,
Vaan en tiedä vielä mistä:
Joko neidon nuorenlaisen,
Sini-silmän, Suomalaisen,
Keno-kaulanko komean
(Vaan en vanne-hamehia,
Krinoliiniä rakasta) -
Vaiko vanhoist' piikasista,
Kyöpelihin kömpivistä,
Joita on joka kylässä, -
Eli lesken lemmityksi,
Laadullisen lasten äitin,
Jok' on toimessa totinen,
Talon töissä ja tavoissa.
Jos joku haluaa etsiä minua joko kirjeillä tahi suullisesti, niin ilmoitan itsestäni, että asun nyt Alkkulassa, jossa minä tavataan; ja jos jollakin olisi estettä aivottua naimistani vastaan, niin tehköön tyköpuheensa siitä ennen tulevan kesän loppua Iin kirkkoherran viraston tykönä, jossa minulla on kiintonaiset kirjat. Torniosta 25 p. helmik. 1865.
Jakob Jaara,
torppari-mies Iin pitäjäästä. "

Liian hyvä ollakseen totta? Siis ei sanavalmis mutta torppansa hylänyt keikkatyöläinen aviomieheksi vaan ilmoitus kokonaisuutena. Mies väittää syntyneensä Iissä. Hän voisi olla Pirttitörmän talollisen Jaakko Jaaran 24.3.1825 syntynyt Jaakko, Karjalankylässä rengille Carl Johan Jaaralle 3.12.1839 syntynyt Jaakko tai jompikumpi Olhavassa (Nyby) 1840-luvulla syntyneistä Johan Jacobeista. Mutta nimeä Jaara en löydä Iin Tannilasta.

6 kommenttia:

eliinamirjami kirjoitti...

Olen aivan äskettäin alkanut selvitellä sukujani ja päädyin isoäitini isoisän äidin kohdalla Eurajoen Kardaan. Kun en tuolla nimellä löytänyt, Googletin ja löysin Kaardan eli Waimalan. Kun lisää googletin, tulin blogiisi 13.8.2008. Onko sinulla tietoa, missäpäin Eurajokea tällainen paikka on ollut ja millainen talo se on ollut? Äitini on tullut Lapista aikanaan Lapualle ja hänen syntymäpaikkansa naapurit ovat varsin vieraita. Itse asun Peräseinäjoella.

Anonyymi kirjoitti...

http://sukutilat.sarka.fi, hae Eurajoki ja tila Karra.

Anonyymi kirjoitti...

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vaimala

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos Anonyymille/Anonyymeille vastauksista. Suomenkielisillä paikkakunnilla kannattaa tosiaan vaihtaa W:t V:ksi. Yleisenä neuvona nykyisten paikkojen etsintään tarjoaisin Kansalaisen karttapaikan paikannimihakua. Historiallisesti ajatellen siinä on epätarkkuuksia eli esim Vaimala on "talo, Eurajoki", mutta kartalla sen lähellä on Karra eli oikealla seudulla ollaan. Historiallisesti tarkan paikan löytämiseen tarvitaan tietenkin kyseisen ajan kartta.

P. S. Kysymys liittyi siis kirjoitukseen Puhtaaksikirjoitusta

Vesa Heikkinen kirjoitti...

Oli kiintoisa lehti-ilmoitus ja entisenä yli-iiläisenä kiinnosti.Jakko löytyi toki Tannilan rippikirjasta ja henkikirjasta. Jaakko oli lähes varmasti Liisa Jakun avioton poika, s. 7.11.1739 ja avioitui 5.4.1863 Etelä-Iissä missä kertoi Alkkulassa ilmoituksessa asuvankin. Liisa Matintytär Sipolan kanssa. On vuosina 1860 alkaen henkirirjassa torpparina Tannilassa yksin. Siitä oliko avioliitto tuon lehti-ilmoituksen tulos jää tietysti arvattavaisi.

Vesa Heikkinen

Vesa Heikkinen kirjoitti...

Voin olla väärässä - ei taida olla tuo Jaakko, koska en löydä 1863-85 kuolleista tuota Liisaa - toki on voinut kuolla tuolla Alkkulassa Ylitornossa ja Jaakko etsii uutta vaimoa. Tuo 1863 oli hirmuista näkkäaikaa Tannilassa ja monet joutuivat lähtemään perheineen muualle.

VMH