perjantai 16. lokakuuta 2015

Syntyikö Peter Stråhlman 1570?

Tuttavani kommentoi kirjoitustani Anna Paavalintytär Juustenin syntymäajan haarukointi
Annan pojan Peter Stråhlmanin syntymäaikaa pitäisi sitten myös uudelleenarvioida esitetyistä 1570-luvulle sijoitetuista ajoista.
Tai, sitten minun haarukointini jätti huomiotta merkittävän tiedonpalasen. Kirjoituksen pointtina oli testata miten tarkasti syntymäaikaa pystyy puutteellisilla tiedoilla rajaamaan ja ennen kaikkea perustelemaan kyseinen päätelmä.

Mutta mitä ihmettä varten nysvätä moista, kun Juustenit ja Stråhlmanit ovat sadoissa verkkojen sukupuissa, jotka keräävät kaiken viisauden ja korjaavat itse itsensä. Ja ammattitutkijatkin kohkaavat digitaalisista ihmistieteistä ja Big datasta

Eli ei tarvitse kuin hakea MyHeritagesta Peter Stråhlman ja vetää johtopäätökset. Käytännön syistä (kesken kaiken katkennut internetyhteys) ja taitojen puuttuessa jouduin kuitenkin luopumaan varsinaisesta big datasta ja kaavio perustuu otokseen 89:stä sukupuusta.


Minulla ei ole MyHeritage-tunnuksia eikä energiaa avata yksittäisiä puita tarkistaakseni, onko niissä joku lähde tai perustelu syntymävuodelle. "Noin"-tietojen vähyyden sekä aiemman kokemuksen perusteella veikkaisin, että useimmista moinen puuttuu. Eli on mahdotonta sanoa mistä syntyy hajonta 1570-1583. Vuosi 1570 täytyy olla jossain peruskirjallisuudessa (Bergholm?) ja sen aikaisuutta on jossain vaiheessa lähdetty korjaamaan?

Peter Stråhlman mainitaan kauppa-apulaisena 1610 ja on haudattu 5.12.1657 (vaikkakin monessa sukutaulussa kuollut 1658 - oma juttunsa). Pelkästään näitä tuijottamalla syntymisensä 1580-luvun loppupuolella tuntuu todennäköisemmältä kuin vuosi 1570.

Ei kommentteja: