keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Kaksi kuvaa suomalaisesta tasa-arvosta

Vuoden 1920 paikkeilla ilmestyneessä kirjassa Peoples of All Nations Vol. 3B. Esthonia to France suomalainen tasa-arvo esiteltiin kahdella lakaisijalla ja kuvatekstillä "Yhtäläiset oikeudet tarkoittavat yhtäläisiä vaatimuksia Suomessa."
Taustalla oleva talo näyttää tutulta, olisikohan Aleksanterinkadulta? Ainakin jostain raitiovaunujen kulkureitiltä.

Toisessa kirjan kuvassa on Aino Malmberg, "whose name will always be identified in Finland in connection with the movement for Woman's Rights". Taitaa kuitenkin olla niin, etten ole ainoa ikäluokkani edustaja, jolle nimi ei sano yhtään mitään.
Kokonaan Aino Malmberg ei ole unohtunut, sillä hän on mukana Kansallisbiografiassa ja Wikipediassa. Jälkimmäinen kertoo lyhyesti melko monipuolisista elämänvaiheista, mutta naisasia ei ole esillä. Viime aikoina Malmberg on lähinnä liitetty kirjoittamaansa novelliin, jota pidetään "Suomen ensimmäisenä lesbonovellina". Hänestä on jopa artikkeli kirjassa Who's who in gay and lesbian history from antiquity to World War II (2001).

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Raitiovaunukiskojen taustalla oleva talo vaikuttaisi olevan nykyinen Kaupungintalo (joka kuvan ottamishetkellä toimi vielä seurahuoneena). Vaikka siitä ei paljoa näy, se on tunnistettavissa alimman kerroksen "egyptiläistyylisen" ylöspäin kapenevan ikkuna-aukon kehyskoristelun ansiosta.