lauantai 3. lokakuuta 2015

Johan Henriksson, myöh Gevaldier, myöhmyöh Sillström

Argumentointini Lisa Sillströmin osalta nojasi vahvasti hänen lapsuusperheeseensä, joten katsaus siihenkin. Perhe näkyy kokonaisena viimeistä kertaa rippikirjassa 1737-43: Porvari Johan Gevaldier, vaimo Anna Sigfridsdotter, tytär Lisa Johansdotter, tytär Kerstin Johansdotter ja poika Gabriel Sillström. Tosin viimeksi mainitulla suhdemäärite epäselvin ja hänet on lisätty vasta Johanin kälyn Brita Sigfridsdotterin jälkeen.

Henkikirjat eivät asiaa selvennä. Vuonna 1739 Johanin kanssa henkikirjoitettiin Kerstin-tytär ja Nils, jonka attribuutti myös jää epäselväksi. Seuraavana vuonna Johan on vapautettu henkiverosta ja Annalle merkitty Nils-poika. Tätä ei näy vuoden 1741 henkikirjoituksessa.

Nilsiä ei myöskään näy rippikirjoissa eikä Alex Paltschikin Sillström-kokoonpanoissa. Hän on toistuvasti merkinnyt Gabrielin Johanin ja Annan pojaksi näkemättä ongelmaa siinä ettei tätä näy muissa rippikirjoissa. Tai siinä, että Gabrielin syntymäpäivä on 14.8.1709 ja Johan Henrikssonin avioliitto Anna Sigfridsdotterin kanssa solmittiin vasta 19.5.1714. Onko hän tuijottanut Porin triviaalikoulun matrikkelin patronyymiä liian tiukasti?

Paltschikin työ henkikirjojen ja Porin karttojen kanssa on luotettavampaa. Hänen tulkintansa mukaan Johanin tontti jaettiin kahden vävyn välillä. Se oli vuoden 1734 kartassa merkitty numerolla 31 ja kuului Paltschikin tutkimuksen perusteella tätä ennen isälleen. Joka Paltschikin mukaan on kivalteri Henrik Hansson.

Henrik Hanssonin kohdalla Paltschikin kokoonpanossa mainitaan tontti 167, jonka hänen leskensä Lisa Mattson oli omistanut lähtiessään pakoon isoavihaa (Porin raastuvanoikeus 7.5.1739). Ilman lisätietoa tuntuu vaikealta hyväksyä, että kyseessä on sama tontti. Annetun lähdeviitteen tarkistus todennäköisesti auttaisi. Ei tätä kirjoittaessa onnistu ilman arkistokäyntiä.

Toinen Johania mahdollisesti koskeva viite Porin raastuvanoikeuden pöytäkirjaan 15.8.1724 kertoo, että pursimies Marcus Henriksson Sillström syytti veljeään Johania jostain.

Lähteet, Johan:
Lähteet, Gabriel:
Lähteet, Kerstin:

Ei kommentteja: