lauantai 17. lokakuuta 2015

G. W. Nyberg, joka laati rakennuspiirrustuksia

Tuttavani oli kiinnittänyt aamun Hesarissa huomionsa Huvilakadun kuvatekstiin, jossa suunnittelijaksi todettiin rakennusmestari G. W. Nyberg. Hän ihmetteli oliko vaikuttavat työt todellakin piirtänyt "vain" rakennusmestari?

Verkosta löytyy tosiaan monta kaunista helsinkiläistä rakennusta, joiden suunnittelijaksi on merkitty G. W. Nyberg, välillä "jopa" arkkitehdin tittelillä. Mutta muita mainintoja hänestä ei sitten olekaan.

Kansalliskirjaston digitoimista lehdistä sanalla Nyberg on melko turha tehdä hakuammuntaa. Rajoittumalla rakennusalan lehtiin pystyin varmistumaan siitä, että G. W. Nyberg väitti laativansa rakennuspiirrustuksia.

Rakennustaito : Suomen rakennusmestariliiton ammattilehti no 2/1906

Lisäksi lehtitiedot vahvistavat hänen piirtäneen yhdessä K. Lappalaisen kanssa kivitalon osoitteeseen Munkkisaarenkatu 16 ja yksin talon osoitteeseen Pursimiehenkatu 3 sekä K. G. Tirkkosen rakennuttaman 5-kerroksisen asuintalon Kammiokadulle. Siltasaarelle O. y. Allin 5-kerroksiseen rakennukseen Nyberg laati fasaadipiirrustuksen ja pohjat teki kaksi muuta rakennusmestaria (Rakennustaito no 15/1909). Seuraavan vuoden rakennusprojekteista Nyberg piirsi asuintalon yhtiölle A. B. Ulrikasborg O. y. osoitteeseen Pikku-Roobertinkatu 4-6 ja yhtiölle O. y. Kaleva kivi- ja puutalon osoitteseen Porvoonkatu 24 (Rakennustaito no 13/1910).

Jatkoa listalle saisi menemällä Kansalliskirjaston päätteelle. Nämä listat käynnissä olevista rakennustöistä olivat talohistoriikkia tehdessäni erinomainen lähde rakennuttajan ja suunnittelijan ahkeruutta arvioidessa.

Uteliaisuus G. W. Nybergiä kohtaan jäi. Jos joku tuntee kirjallisuusviitteitä, niin kommenttikenttä on käytettävissä viestintään.

Lopuksi kuva Rakennustaidosta 2/1910 Grand Hotel Fennian talvipuistosta, jonka arkkitehtina toimi Jarl Eklund ja G. W. Nyberg oli toinen työtä johtaneista rakennusmestareista. "Talvipuisto on rakennettu pihalle sekä yhdistetty suureen katua vastaan olevaan juhlasaliin. Keskellä ovat istutukset käytävineen ja suihkukaivoineen, ympärillä kiertää pylväsriveillä eristetty terassi yleisöä varten. Valo tulee avarasta kattoikkunasta."


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Gustaf William Nyberg s. 5.6.1874. Tässä on hänestä kuva (vaikkakin huono), kohdassa "Domus":
http://www.porssitieto.fi/yhtiot/lisaa1.html

Anonyymi kirjoitti...

P.S.
Aftonposten 1.4.1898 -lehden mukaan Gustaf Wilhelm Nyberg on keväällä 1898 valmistunut Helsingfors Industriskolan rakennusosastolta. Henkikirjojen mukaan nimi on William.
Sama

Anonyymi kirjoitti...

Jugend-kaupungin rakentamisen aikaan oli aivan tavallista, että rakennusmestarit suunnittelivat rakennuksia. Tunnettuja nimiä olivat mm. Tikka, Oila ja Ikäläinen. He saattoivat toimia myös urakoitsijoina.

Anonyymi kirjoitti...

Sama käytäntö jatkui myöhemminkin. Case Taka-Töölö:

http://www.saunalahti.fi/~lindhto/lisuri/kuvat/Lindh-046-081.pdf