tiistai 8. syyskuuta 2015

Kaisaniemen puisto ja naisen asema

Verkkohaulla 'Kaisaniemen puisto minihame' tuli ulos m.m. Linjamiesten blogista
...kulunutta vertausta siitä, ettei nuoren naisen kannata mennä humalassa ja minihameessa pimeään Kaisaniemen puistoon.
Kaisaniemen puisto yhdistetään tosiaan usein naisten turvallisuuteen ja raiskauksiin. Siksi kiinnitin huomiota Matti Meikäläisen 9/1884 oheiseen "vitsiin", jossa "rouva Canth Kuopiossa kun Valvojassa valittaa ett'ei naiset uskalla yöllä kävellä Kaisaniemen puistossa". Onko puisto tosiaan naisille vaarallisen maineessa jo kolmatta vuosisataa?

Valvojan numerossa 4/1884 Canth kirjoitti otsikolla Naiskysymyksestä ja Kaisaniemen konteksti siinä on tämä:
Arvellaan, että siveellisyys maailmasta häviäisi naisen vapauttamisen kautta. Peljätään, että naisen siveelliset käsitteet tulisivat yhtä sekaviksi ja löyhiksi kuin miehen, jos ulkonainen pakko, joka häntä tähän saakka on rajojen sisällä pitänyt, poistettaisiin. Päinvastoin! Annettakoon naiselle valistusta samalla kuin hän saa vapautta, niin hänessä kasvaa semmoinen sisällinen hillitsemisen voima, joka on suurempi ja arvoisampi tuota entistä ulkonaista pakkoa, - voima, joka ei enää ole ainoastaan kieltävää laatua, vaan myöskin toimivaa. Mielipiteet ja moraaliset käsitteet muuttuvat tosin, mutta ne muuttuvat paremmiksi, ne selviävät. Nainen ei silloin enää pidä muotoa pääasiana eikä pääasiata sivuasiana. Hän voi esim. kävellä vapaasti yösydännä ypö yksin Kaisaniemellä yhtä hyvin kuin joku mieskin; eikä uskalla kukaan sentähden hänen mainettansa vahingoittaa.
Vahingoittuiko maine pelkästä kävelystä vai sisältyykö ilmaisuun fyysisen koskemattomuuden rikkominen?

P. S. Valvojan sivujen esiinsaannissa oli haasteita. Kansalliskirjastoon antamaani palautteeseen sain vastauksen
Kiitos ilmoituksesta! Tällä hetkellä Valvojan vuoden 1883:n lehdet saa auki kun käyttää Internet Explorer-selainta. Koska nuo kuvat aukeaa mm. IE:llä ja tiedostoina, niin epäilisin, että Firefox-selaimessa on mahdollisesti vika/piirre, joka estää näiden kuvien näytön. Laitoin yhden näistä sivukuvista testitapauksena Mozillalle, jos se auttaisi joko korjauksen tai ratkaisun saamisessa. Pitää vielä katsoa onko kuvien luonnissa sitten kokeiltu jotakin erilaista joka aiheuttaa sen, että ko. vuoden kuvat eivät nyt näy firefoxilla.
Ongelmien yhteydessä kannattaa siis kokeilla eri selaimia, vaikka on vaikea ymmärtää miten kuvatiedostojen näyttämisessä voi tuollaisia eroja olla.

Ei kommentteja: