keskiviikko 5. elokuuta 2015

Suomen ensimmäinen baptisti

Ruotsin baptistien edustajan raportti julkaistiin lehdessä The Gospel Herald 1.8.1869:
From Sweden, Air. Drake gives a most pleasing account of "the first Baptist in Finland," a young Finlander who has returned to his own land, after voyaging far and travelling in India, England, and other countries; and has evidently brought with him the gospel in his heart, and is ready to make it known among his own people. "Thus," says Mr. Drake, "the Lord has opened a door in this country, for none but a Russian subject would be permitted to labour here in missionary work."
Intiassa, Englannissa ja muisssa maissa kulkenut suomalainen oli palaamassa Suomeen ja valmiina levittämään baptistien uskoa. Kenestä mahtoi olla kyse?

Wikipedia tietää kertoa, että baptismi sai ensiksi jalansijaa Ahvenanmaalla ja sitten ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Ensimmäinen suomenkielinen seurakunta perustettiin 1870 Luvialle. Uusi Suometar 10.05.1871 värittää kuvaa:
Baptismia Luvialla. Yksityisessä kirjeessä kerrotaan Luvialta, että eräs merimies, joka noin kymmenen vuotta takaperin karkasi sieltä, mutta viime syksynä palasi kotitienoillensa, siellä on ruvennut käännyttämään ihmisiä Baptistain uskoon, johon hän ulkomaalla ollessansa on kastettu. Hän on talven kuluessa pitänyt luennoita siellä täällä, ja kulettanut jälissänsä kuulijoitaan (parhaasta päästä naisia) saaaresta saareen, ja ulottanut vaikutustansa Ulvilaankin. Pääsiäis-aikana kastettiin seitsemän henkeä meren avannossa, johon ne paratiisin puvussa pistettiin. Kuinka hyvää tuo kylmä kylpy on heille tehnyt, ei kirjoittaja sano tietävänsä, mutta he luulevat itsensä nyt niin pyhiksi, ett'eivät enää voi syntiä tehdäkään; jos tämä kuitenkin tapahtuisi, ei vika ole heidän mutta Jumalan. Kaikki omaisuus on yhteinen. Kirkot, papit, hengelliset kirjat (paitsi Uusi Testamentti) ovat vaan liiallista tavaraa.
Ruotsissa luulisi olleen tiedossa Ahvenanmaan ja Pohjanmaan aktiviteetti, joten "Suomen ensimmäisellä baptistilla" on varmaankin tarkoitettu tätä merimiestä.

Valokuva Intiasta 1800-luvun puolivälistä. SMU Central University Library, Flickr Commons

Ei kommentteja: