keskiviikko 12. elokuuta 2015

Koululakko Heinolassa syksyllä 1908

Hupilehdessä Flugsvampen oli vuonna 1908 tällainen kuva koulumatkasta Heinolassa
Mistä kyse? Lehden runosta ei selviä kuvaa enempää: poliisisaatolla on viety lapsia kouluun. Sopiva selostus on julkaistu Otavassa 10.10.1908:
Heinolan alkeiskoulun jatkoluokkien oppilaat ovat kauan aikaa olleet hyvin tyytymättömiä koulun matematiikan opettajaan, maisteri Wilho Tommiseen, jonka opetus oppilaiden mielestä ei vastaa tarkoitustaan. Tyytymättömimpiä ovat olleet kahdeksanen luokan oppilaat. Viime maanantaina jättivät vihdoin mainitun luokan oppilaat koulun rehtorille K. E. Sonckille kirjelmän, jossa he pyytävät rehtoria ryhtymään toimenpiteisiin että maisteri T. poistettaisiin opettajan toimestaan, sekä selittivät että ellei tähän pyyntöön suostuta, niin oppilaat omat päättäneet yksimielisesti olla saapumatta matematiikan tunneille.

Kun rehtori ei voinut pyydettyihin toimenpiteisiin ryhtyä, toteuttivat kahdeksannen luokan oppilaat seuraavana päimänä, tiistaina uhkauksensa ja poistuivat matematiikan tunnilta. Tämän johdosta kääntyi rehtori Sonck kaupungin pormestarin puoleen pyytäen poliisin avustusta oppilaiden keskuudessa vallitsevan niskoittelevan kapinahengen kukistamiseksi. Pian saapuivatkin poliisikonstaapelit oppilaiden koteihin käskien heitä lähtemään tunnille. Käskyä noudattaen saapuivatkin oppilaat luokalle matematiikan tunnin lopulla. Sittenkin kieltäytyivät oppilaat yksimielisesti rehtorin kehotuksista ja ankaran rangaistuksen pelotuksista huolimatta opetusta seuraamasta ja toistivat maanantaina rehtorille jättämässä kirjelmässä esitetyn vaatimuksen.
Ja tämä siis ennen oppivelvollisuutta! 

Ei kommentteja: