sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Sunnuntai Göteborgissa

Aamun aluksi koukkasin tarkistamaan lähietäisyydeltä edellisen illan kanava-ajelulla Hagan alueelta silmään pistäneen kruunun eli puolustusrakenteen Skansen Kronan. Se valmistui vuoden 1700 paikkeilla eikä koskaan joutunut/päässyt tositoimiin.

Toisin kuin seuraava kohde: Nya Älvsborg. Sinne matkattiin laivalla puoli tuntia ja ensi vaikutelma toi mieleen Suomenlinnan. Tarkemman tutustumisen perusteella linnoitus on Suomenlinnaa varhaisempi ja pienempi.


Pakettiin kuului draamaopastus eli esittäjien mukaan "show". Se alkoi alkuperäisen Älvsborgin ensimmäisistä ja toisista lunnaista, jotka 1500- ja 1600-luvun taitteeseen päätyneille sukututkijoille ovat tuttuja. Mutta vasta nyt yhdistin ne viikinkiajan danegeldiin, jonka saatuaan tanskalaiset lupasivat lähteä Englannista kotiin. Ja tulivat myöhemmin uudelleen. Neljä sataa vuotta myöhemmin lupasivat ruotsalaisille Älvsborgin linnoituksen rahaa vastaan. Ja valtasivat sen sitten uudelleen.

Mantereelle palattuani vingutin kaupunkikorttiani päästäkseni minijunalla kaupunkikierrokselle. Aikamoista rytyytystä mukulakivillä! Sitten kipin kapin taideteolliseen Röhsska museetiin, jossa kehdattiin rahastaa vaihtuvasta näyttelystä, vaikka 2/3 museosta oli kiinni. Kipin kapin pois.

Ratikalla Klippanille, jossa ehdin piipahtamaan Röda Sten Konsthallissa. Kannatti. Koettavana oli Janet Cardiffin The Forty Part Motet, jossa 40 kaiuttimesta kaikuu kuorosävellys vuodelta 1573. Ei aivan keskiaikaista, mutta mieleen tuli, että Vapriikin pyhiinvaellusnäyttelyn "saapuminen kohteeseen" -vaiheessa joku musiikkipläjäys olisi voinut kohottaa tunnelmaa.

Varsinainen syy ratikoida Klippanille oli palata aamun puolustusrakenneteemaan katsastamalla sen lunnaiden arvoisen Älvsborgin jäänteet. Onneksi olin löytänyt historiablogin kuvauksen paikasta ja ottanut tulosteen mukaan. Muuten en olisi astunut tälle pihalle...
lähtenyt nousemaan näitä portaita...
seurannut tätä polkua...
Vasta mutkan takana olleissa portaissa oli pieni infokyltti.
Ja tältä ylhäällä näytti. Useista tägeistä päätelleen ainakin joku ryhmä käy rauniolla toisinaan.

Ei kommentteja: