perjantai 1. toukokuuta 2015

Vappukuvaelmia

Kuinkahan monta konfettia tänä vappuna sirotettiin? Kadut niin kauneina hohtivat, pienillä pyöreillä erivärisillä kivillä laskettuina. — (Jos joku olisi niin yksinkertaista sukujuurta, ettei ymmärtäisi, mitä minä noilla "pienillä pyöreillä erivärisillä kivillä" tarkoitan, niin sanon hänelle vasten naamaa, että tarkoitan niillä konfetteja.) — Kuinkahan monta niitä sirotettiin?

Kun Kaartintori on alaltaan yksi tynnyrin ala, niin olisi hyvin helppo vastata kysymykseen, jos vaan tietäisi, montako neliömetriä on yksi tynnyrinala ja montako konfettia mahtuu neliömetrin alalle. Ikävä kyllä olen vielä niin väsähtänyt niiden aivolokerojen suhteen, joissa noita tietojani säilytän, etten jaksa viedä loistavasti alkamaani laskua pitemmälle. Jos olisi joku kansalainen, joka ei olisi väsynyt, niin olkoon hän niin ihanteellinen ja laskekoon. Me julkaisemme Tuulispäässä tuloksen.

Espiksellä oli väkeä vähä pirusti — tämä lausetapa ei kuulu ylempään tyyliin — ja suuri osa koetti olla mahdollisimman ja mahdottomimman sukkela. Ja olkoot mitä olivat, mutta sen minä sanon, että jos joku rehellinen kansalainen ostaa 70 ilmapalloa, tekee niistä korkean, ihastuttavan, ilmassa keinuilevan patsaan ja ajelee sitten ihmisten iloksi, jaa, jos hän sen tekee, niin sen minä sanon, että väärin on silloin tehty ihmiskuntaa, väärin lakeja, väärin omistusoikeuden pyhyyttä vastaan, lyödä nuo 70 ihanaa ilmapalloa rikki kepeillä, heitellä kivillä ja ampua patruunilla. Ja pitää sitä leikkinä ja olla iloissaan. (Tuulispää 5.5.1905)
Kaarlo Karin kuvat Tuulispäästä 6.5.1904. Alla Velikullan 9/1901 vappujuomakooste.

Ja vielä Espis 2/1909 ohjeistus.


Ei kommentteja: