sunnuntai 10. toukokuuta 2015

HW-historianharrastus


Blogin Ennen mikrotietokoneita: Kun koneet olivat rautaa, muistit ferriittiä ja tallennusmedia paperinauhaa kirjoitus Uusi löytö talliin - IBM 1800 tuli eteeni Twitterissä varustettuna saatteella "Tässä olleen jo todellisen harrastamisen äärellä! " Totisesti, sanon minä. Teollisuuskäytössä olleen "rekan kokoisen" tietokoneen siirto, säilytys ja vieläpä suunniteltu uudelleen käynnistys.

Museoiden TAKO-jako on toivottavasti muistanut antaa tietokoneiden keräämisen jollekin taholle. Verkkohakujen perusteella Suomessa ollaan liikkeellä harrastuspohjalla.

Asiallisimmalta näyttää Suomen tietojenkäsittelymuseoyhdistys, jolla on
on kaksi pysyvää näyttelyä Jyväskylässä; Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksessa Mattilanniemessä sekä toinen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Dynamo-rakennuksessa Lutakossa. Näihin tiloihin on yleisöllä vapaa pääsy oppilaitosten tilojen aukioloaikoina.
Jos joku bloggari on näyttelyissä käynyt, ei raportinsa osunut hakuuni. Verkossa on kyllä valokuvasetti vierailusta Suomen Tietojenkäsittelymuseoyhdistyksen tiloihin Kanavuoren varikolla 4.3.2008.

Kyseessä ei ole suinkaan Suomen ainoa tietokonemuseo ja mieleen herää ajatus tulevaisuudesta, jossa jokaisen nykyisen traktorimuseon vieressä on tietokonesali...

Janakkalan tietokonemuseo on bloginpitäjä Nikanderin lausunnon mukaan "Aivan ehdoton paikka jokaiselle, joka on vähänkään kompuuttereista kiinnostunut."


Mutta arkistoiko kukaan softaa?


Kuva analogisesta tietokoneesta SDASM Archives, Flickr Commons

Ei kommentteja: