keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Arkistolaitoksen digitaaliarkisto - tapahtunut viime viikkoina

Siperia-projektiini ei liittynyt juuri mitään arkistoaineistoja ja ne vähätkin sain ArkivDigitalista. Joten kirjaprojektiini syventyneenä huomasin Arkistolaitoksen digitaaliarkiston ongelmat vain sosiaalisen median valituksista. Joiden luulin olevan "sitä tavallista", mutta eipäs sitten ollutkaan. 

Rekonstruktio FB-ryhmissä ja sivuilla kerrotuista havainnoista  ja tiedotuksesta.

14.4. Digitaaliarkisto ei toimi ja erään mielestä "ei ole kunnolla toiminut pääsiäisen jälkeen"

16.4. Sukututkijat havaitsevat (omatoimisesti?), että digitoituihin aineistoihin pääsee käsiksi Astian kautta. Arkistolaitos on julkaissut tiedotteen, joka URL:n perusteella oli otsikoitu "Digitaaliarkiston toiminnassa häiriöitä".

22.4.
Kansallisarkisto tiedottaa 22.4.2015
Digitaaliarkistossa käyttökatko
Digitaaliarkiston toiminnassa on useita viikkoja kestävä käyttökatko. Käyttörajoitetut digitaaliset aineistot ovat toistaiseksi poissa käytöstä, mutta julkisia digitaalisia asiakirjoja voi tutkia arkistolaitoksen Astia–verkkopalvelun kautta: https://astia.narc.fi.
Arkistolaitoksen Digitaaliarkiston teknistä ylläpitoa ollaan parhaillaan ulkoistamassa. Osana ulkoistamista aineisto siirretään uudelle palvelimelle. Siirron valmistuttua palvelu toimii jälleen normaalisti.
Arkistolaitos pahoittelee asiakkailleen katkoksesta aiheutuvaa haittaa.
24.4.
Kansallisarkisto tiedottaa 24.4.2014
Digitaaliarkiston julkiset aineistot käytettävissä Astia-verkkopalvelun kautta
Arkistolaitos tiedotti aiemmin, että Digitaaliarkiston toiminnassa on häiriöitä ja että vikaa korjataan parhaillaan. Asiaa selvitettäessä kävi ilmi, että www-palvelin, jonka kautta asiakkaat pääsevät katsomaan kuvia, on rikkoutunut. Kuvia tallentavat palvelimet ovat kunnossa ja digitoidut aineistot ovat turvassa. Käyttörajoitetut digitaaliset aineistot ovat toistaiseksi poissa käytöstä, mutta julkisia digitaalisia asiakirjoja voi tutkia arkistolaitoksen Astia–verkkopalvelun kautta, https://astia.narc.fi/astiaUi/.
Digitaaliarkiston teknistä ylläpitoa ollaan parhaillaan ulkoistamassa ja osana ulkoistamista Digitaaliarkisto siirretään uuteen palvelinympäristöön. Siirron valmistuttua palvelu toimii jälleen normaalisti, mutta valitettavasti valmistumisen tarkkaa aikataulua ei tällä hetkellä voida vielä arvioida. Linkit kuviin säilyvät samoina ulkoistuksen jälkeen.
6.5.
Kansallisarkisto tiedottaa 6.5.2015
Digitaaliarkiston palvelut käytössä kesäkuun loppupuolella
Digitaaliarkiston www-palvelin, jonka kautta asiakkaat pääsevät katsomaan Digitaaliarkiston kuvia, on rikkoutunut. Kuvia tallentavat palvelimet ovat kunnossa ja digitoidut aineistot ovat turvassa. Käyttörajoitetut digitaaliset aineistot ovat toistaiseksi poissa käytöstä, mutta julkisia digitaalisia asiakirjoja voi tutkia arkistolaitoksen Astia–verkkopalvelun kautta, https://astia.narc.fi/astiaUi/.
Digitaaliarkiston teknistä ylläpitoa ollaan parhaillaan ulkoistamassa ja osana ulkoistamista Digitaaliarkisto siirretään uuteen palvelinympäristöön. Siirron valmistuttua palvelu toimii jälleen normaalisti – tämänhetkisen arvion mukaan Digitaaliarkiston toiminta palautuu normaaliksi aikaisintaan kesäkuun puolivälissä. Linkit kuviin säilyvät samoina ulkoistuksen jälkeen.
Voi, kunpa voisin luottaa tuohon viimeiseen lauseeseen... ja saada aurinkoisen alkukesän, jolloin tietokone ei kutsu. Kuvan sellaisesta otti Hugo Simberg kauan aikaa sitten (Kansallisgalleria, Flickr CC BY 2.0)Ei kommentteja: