keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Suomalainen tutkimusmatkailija Schulman?

Siperia-kirjaani työstäessäni silmäilin Ulla Ehrensvärdin artikkelia kokoelmassa Poltava. Krigsfångar och kulturutbyte (2009). Ehrenvärd mainitsee Tobolskista maaaliskuussa 1720 itäisempään Siperiaan lähteneen tutkimusmatkan, jolle osallistui sittemmin von Strahlenberg nimellä tunnettu sotavanki. Hänen kirjaansa olin jo lukenut ja piirtämistään kartoista tietoinen. Uutta oli tieto, että matkalla oli myös "unge finländske tecknaren Carl Schulman".

Suomalaiseksi piirtäjäksi Schulmanin toteaa myös SBL:n artikkeli., jonka mukaan Schulman pääsi retkeltä kotimatkalle Strahlenbergin kanssa. Ilmeisesti hänet on mainittu joko Strahlenbergin tai retkeä johtaneen Messerschmidtin tekstissä? Niissä tuskin on lisää hänen taustatietojaan. (Messerschmidtin julkaistua päiväkirjaa vilaisin. Schulman mainitaan useita kertoja.)

Siperia-projektin vuoksi minulla on (taas) ArkivDigital-tilaus voimassa ja olin harjoitellut sotavankien etsintää asiakirjoista (niistä samoista, joita kävin muutama vuosi sitten Ruotsissa asti lukemassa). Niinpä pystyin nopeasti tarkistamaan, ettei Schulman ollut mukana korkea-arvoisempien vankien rekisterissä. Teoriassa hän olisi voinut löytyä Strahlenbergin kanssa samoista listoista, mutta Strahlenberg mainittiin Moskovassa kotimatkallaan vain yhdessä paperissa, jossa ei näy Schulmania.

Tanskalaisen kielimuseon (!) tekstissä Schulman on "ruotsalainen koulupoika" eli mahdollisesti lapsena vankeuteen joutunut? Ellei joku ole erehtynyt kääntämään sukunimeään kuvaukseksi. Museon sivun toimittaja on ilmoittanut oheisen siperialaisen riimukiven piirroksen Schulmanin tekemäksi.

Näkemys koulupojasta sai vahvistusta kun selailin vielä kerran läpi Erkki Kansanahon kirjan Heränneitä karoliineja. Pietismin soihdunkantajia Kaarle XII:n armeijassa (1950), jossa erityisesti kerrotaan erään Wreechin Tobolskiin perustamasta koulusta. Sivulla 158 mainitaan "tsaarin palveluksessa ollut englantilainen tutkimusmatkailija ja lääkäri Schermesser, joka auttoi oppilaitosta rahallisesti ja sai erään oppilaan, Karl Schulmanin apulaisekseen tutkimusmatkoille". Erittäin mielenkiintoista, sillä Schermesserin reissu on aivan toinen kuin edelleä mainittu. Tai ainakin ainoa matkansa, josta tiedän on vuonna 1717 päättynyt keikka Kiinaan, josta Lorentz Lange on kirjoittanut raportin.

Kansanahon päälähde on Wreechin kirja Wahrhaffte und umständliche Historie von denen Schwedischen Gefangenen in Rußland und Siberien, jota ei ole ilmeisesti koskaan käännetty millekään kotimaiselle kielelle. Puolen vuoden saksan opinnot 20 vuotta sitten riittävät Schulmanin paikantamiseen hakemistosta:

Tekstin silmäilyn perusteella kyse on tämän kirjoituksen alussa mainitusta tutkimusretkestä, johon Kansanaho lienee omatoimisesti sekoittanut väärän nimen.

Sivulla 168 Kansanaho sanoo Karlin isän olleen kapteeni Schulman, mutta mihin perustuen? Selannut Lewenhauptia ja huomannut, että Viipurissa vangittiin kapteeni Joakim Niklas Schulman, jonka vaimo Anna Elisabet Knorring kuoli vuonna 1718 Tobolskissa? Anrepin taulustossa pariskunnalla on vain tytär, mutta siitä puuttuu myös Joakimin kuolinaika.

Ei kommentteja: