torstai 2. huhtikuuta 2015

Lehtileikepinosta

Poleemin numerossa 4/2014 mietittiin kuinka luotettavia muistelmat ovat historiantutkimuksen lähteinä. 

Tieteen päivillä palkittiin vuoden professoriksi Maria Lähteenmäki, jonka henkilöhaastattelu ilmestyi Hesarissa 12.1.2015. Siinä Lähteenmäki kertoo, että populaarit teokset taisteluista, kenraaleista ja valtiomiehistä saavat nuoret tutkijat miettimään, pitäisikö heidän "tutkia näitä samoja aiheita, jotka ihmisiä kiinnostavat."

Hesarissa 21.1.2015 oli juttu kylmäsopeutumisesta. Kalastaja Kari Mattila toteaa, että "Kylmään tottuu, kun kalastaa talviverkoilla 40 vuotta paljain käsin. Välillä voi käsiä avannossa lämmitellä, sillä vesi on ilmaa lämpimämpi." Näin ne esivanhempammekin ennen?

Suomen Kuvalehdessä 5/2015 haastateltiin Jarmo Korhosta, jonka mielestä "Jonkin 1600-luvun tutkiminen ei ole kauhean oleellista. Kannattaisi keskittyä lähihistoriaan." Esko M. Laine vastasi numerossa 7/2015 julkaistulla kirjeellä, jonka lopettaa toteamalla "Lähihistoria soveltuu muutenkin henkilökohtaisten intressien ajamiseen paremmin kuin Ruotsin suurvalta-ajan historia."

Ruotsista mallia ottaen Suvi Ahola laski historiankirjan naiset ja miehet ja kirjoittaa:
"Kiinnostavaa on sekin, keitä mainitaan. Naisten joukossa ajattelu - filosofia, kirjallisuus - jää taka-alalle, ja esimerkiksi 1900-luvulta luetellaan urheilijoita, elokuvatähtiä ja missejä." (HS 10.2.2015)  
Tekniikka&Talous 20.3.2015 esiteltiin Matti Allosen ja Jari Nykäsen keräilyharrastusta, josta on syntynyt kirja Asevelimerkit. "Kansallisarkistossa on muun muassa 118 hyllymetriä aseveliyhdistyksistä. Ne olivat aivan pölyssä. Huomasi, ettei niitä ollut kukaan avannut."

Hesarin autosivuilla 21.3.2015 esiteltiin Korvensuu, vuonna 2013 Suomessa rakennettu auto. Ainakin julkaisuhetkellä oli esillä Uudenkaupungin automuseossa. Sen omistaa auton kehittäjän Frans Lindströmin tyttärentyttären poika.

Kymenlaakson museon tiedotuslehti Taapeli vuodelle 2015 sisälsi pääasiassa teollisuushistoriaa. Mukana lupaus "Ruotsinsalmi-video ladataan kevään aikana Google Ocean -sivustolle".

Arkistolaitoksen henkilötietolinjauksia seuranneelle oli mielenkiintoista avata Hesari 25.3.2015 ja lukea, että se riitelee armeijan kanssa varusmiesten älykkyys- ja soveltuvuustestien säilyttämisestä. "Tieteellisen tutkimuksen tarpeet on otettava huomioon."

Hesarissa 29.3.2015 kerrottiin Viipurin linnan heikentyvästä kunnosta. Pitäisikö poliittisesta tilanteesta välittämättä lähteä katsomaan vai saako siellä kiven päähänsä?

Gustav Dorén tarjoama kuvitus kirjasta Two Hundred Sketches Humorous and Grotesque

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Korvensuu taisi olla vuodelta 1913, ei 2013.