keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Arkistolaitoksen terveisiä HAik 1/2015:ssa

Facebookissa muistutettiin, ettei tarvitse jäädä odottamaan paperista Historiallista Aikakauskirjaa, jos on tilaaja ja sähköisen lehden tunnukset tallessa. Kahvitauolla ehdin vilaista Päivi Happosen katsausta "Historiantutkimuksen lähdeaineisto sähköistyy". Lähitulevaisuudessa luvassa...
Vuonna 2016 valmistuva [AHAA-]palvelu korvaa muun muassa arkistolaitoksessa nykyisin käytössä olevat aineistojen metatietojärjestelmät eli VAKKA-palvelun ja Aarteen. AHAA-palvelun käyttöliittymäksi tulee Kansallisen Digitaalisen Kirjaston asiakasliittymä (FINNA), joka räätälöidään palvelemaan paremmin arkistoaineiston hakua ja käyttöön saamista.
...helvetti. Lisäksi
Pysyvien tunnisteiden käyttöönotto toteutetaan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan arkistolaitoksen sähköisten palveluiden uudistamisen yhteydessä vuonna 2016. Pysyviä tunnisteita ja metatiedoista generoituvia lähdeviitteitä on pilotoitu vuodesta 2013 alkaen sähköisessä muodossa julkaistavilla tieteellisillä artikkeleilla. Todennäköistä on, että lähdeviitteen näyttäminen toteutetaan siten, että tutkija voi näytöllä näytettävistä metatiedoista muodostaa lähdeviitteen ja kopioida urn-tunnuksen.
Kuullostaa aivan liian järkevältä toteutuakseen. Muistettakoon, että Finnassa ei ole - loppukäyttäjän silmin - tällä hetkellä tietueelle pysyvää osoitetta. Tosin - järkytyksen järkytys - ainakin Helsingin kaupunginmuseon aineistossa on nyt tietuekohtaiset käyttöehdot. Kehitys järkeväänkin suuntaan on siis mahdollista.

Aikuisten oikeasti URN:n saaminen muutoksessa olisi "ihan kiva juttu". Kaikki merkit viittaavat nyt siihen suuntaan, että kaikki tähän mennessä muistiinpannut Digitaaliarkiston linkit tulevat muuttumaan käyttökelvottomiksi. Mikä kertoo Arkistolaitoksen digitaalisesta osaamisesta ja tutkijoiden työn ymmärtämisestä huomattavan paljon.

Ei kommentteja: