keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Sukututkimuksesta dekkari?

Haen toisinaan Amazonista sanalla genealogy ja esiin tulee usein joukko "sukututkimusdekkareita". Erityisesti sen jälkeen kun sorruin kaksi sellaista ostamaan testausmielessä.

Onnistuin valitsemaan hyvän otoksen. Vaikka kirjojen kannet ovat lähes samanväriset, niiden tyyli ja rakenne eroavat toisistaan täysin.

Nathan Dylan Goodwinin kirjassa Hiding the Past päähenkilö oli ammattisukututkija, joka saa tehtäväkseen selvittää henkilön alkuperää. Tavallista sukututkimusta oli jo yritetty, joten nyt otettiin käyttöön yksitysalueille meno ja taloihin murtautuminen. Tutkija joutui väkivallan kohteeksi ja sukututkimuksellisuus oli mielestäni kaukana.

Stephen Molyneuxin The Marriage Certificate oli paljon realistisempi. Lähtökohta sukututkimuksen harrastajasta, joka omasta ilostaan ostaa kirpputorilta avioliittotodistuksen ja lähtee hakemaan sukulaisia, joille sen luovuttaa, oli täysin realistinen. Tutkimuksen rinnalla kirjassa kulki takaumana todelliset tapahtumat ja ne loivat (englantilaista) sukututkimusta tunteva lukijalle ennakkojännitystä: miten ihmeessä tästä saadaan jälkikäteen asiakirjoista totuus irti.

Lisäjännitettä oli luotu sillä, että tietämättään harrastaja kilpaili ammattilaisten kanssa. Nämä tavoittelivat rahapalkintoa kiinteistön omistussuhteiden selvittämisestä. Harrastajalukija tietenkin kannusti henkisesti harrastajaa ja nautti suuresti kun tiesi ammattilaisten tutkimuksen lähtevän väärään suuntaan. Ei väkivaltaa eikä konflikteja, mutta jännitystä.

Sukututkimuksellisia elementtejä on varmaan ollut pohjoismaisissakin dekkareissa, mutta en ole tömännyt kirjaan, jota myytäisiin sukututkimuksella. Nyt googlaus ruotsiksi heitti minut Tukholman kaupunginkirjaston hakuun "Deckare;Genealogi;Släktforskning", joka oli osunut Henning Mankellin kirjaan Handen (suom. Haudattu). Pääkaupunkiseutumme kirjastot eivät ole liittäneet siihen asiasanaa sukututkimus ja kyseessä on käsittääkseni poliisitutkimus eikä sukututkimus. Jotain odotettavaa kirjarintamalle?

Ei kommentteja: