perjantai 7. marraskuuta 2014

Huomioita digitoiduista kartoista

Aamun ilona oli Tomin hienon blogin Ahoilta ja rannoilta - sukelluksia Suodenniemen historiaan kirjoitus Mouhijärven kartasta. Koska omakin tutkimukseni mahdollisesti aikanaan paikkakunnalle palaa laitoin kirjoituksen URL:n talteen ja varmuuden vuoksi kopioin myös karttaviitteen sen alareunasta.

Yllätyksekseni se oli Jyväskylän yliopiston julkaisuarkistosta. Viimeinen muistikuvani tästä kokoelmasta Heikki Rantatupa - Historialliset kartat oli, että tiedostojen käyttö oli maksullista tai jotenkin rajattua. Aika tarkistaa tilanne.

Sivuston oma ilmoitus oli löysempi kuin muistin:
Kuvat ovat joko jpg- tai tif-formaateissa, joista kaikki jpg-kuvat ovat vapaasti selailtavissa ja kopioitavissa opetus- ja tutkimustyöhön sekä muuhun ei-kaupalliseen käyttöön. 
OK... Tiedostot ladataan julkaisuarkiston puolelta, jossa etusivulla puolestaan lukee
Pääosa kokoelmasta toimii Open Access -periaatteella eli aineisto on avoimesti kaikkien saatavilla. Mukana on kuitenkin jonkin verran myös tekijänoikeudellisista syistä käyttöoikeuksiltaan rajoitettua aineistoa. 
Käyttöoikeusrajoituksiin olen toisinaan graduja haravoidessani törmännytkin. Se on selvä lukko, joka näkyy myös karttojen sivulla tif-tiedostojen kohdalla (esimerkiksi tämän Mouhijärven kartan sivulla).

Eli jos löydän kartan hakemalla julkaisuarkistossa olen siinä uskossa, että se kuuluu open access -aineistoon. Mutta jos aloitan Historiallisten karttojen puolelta, on tietooni saatettu, että kaupallinen käyttö on kielletty.

Kiitokset Arkistolaitokselle, jonka karttadigitoinnit ovat vapaita. Vaikka olen puuttuvista metatiedoista valittanut (ja tulen tätä jatkamaan), ainakin tiedostot ovat jossain kontekstissa. Vasta nyt huomasin, että Historiallisissa kartoissa alkuperä ei ole näkyvissä ollenkaan. Eli on vaikea/mahdotonta tarkistaa olisiko sama Mouhijärven seudun kartta Arkistolaitoksen kuvaamana olemassa. (Rakennus leikattu kartasta

Mutta Historiallisissa kartoissa on joissakin kartoissa (Esim Karkku) alueellinen kattavuus määriteltynä koordinaateilla... Karttapohjainen haku suunnitteilla? 

Ei kommentteja: