sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Finna tarkoittaa (vain) löytää

Seuraamassani blogissa ilmestyi äskettäin postaus, joka alkoi hehkutuksella "Finnasta löytyy kuvia aiheesta X!" Sitä seurasi joukko näitä Finnasta löytyneitä kuvia, joiden kuvateksteihin oli nähty huomattavasti vaivaa. Juuri sellaista kulttuuriperinnön käyttöä, jota soisi näkevänsä.

Mutta ensimmäinen reaktioni oli "voi itku", sillä veikkasin, että Finnan kuvien käyttöoikeuksille ei ole tapahtunut mitään ihmettä huomaamattani. Tarkistus kertoi, että tilanne on vieläkin masentavampi kuin olisin voinut uskoa. Vai ymmärränkö (taas) (tahallani) väärin?

Tietoa Finnasta:
Finnan hakutoiminnallisuudet on toteutettu parantamaan aineistojen löydettävyyttä ja käyttöä.[...] Finnan kuvailutieto on vapaasti kaikkien käytössä, mutta Finnassa näkyviin digitaalisiin kuviin tai Finnasta linkattuihin digitaalisiin sisältöihin voi liittyä lakiin tai sopimuksiin perustuvia rajoituksia. Lue lisätietoa käyttöoikeuksista.
jossa
Kuvat: Joidenkin aineistojen kohdalla Finnassa on kuva esimerkiksi museoesineestä, taideteoksesta, valokuvasta tai kirjan kannesta. Näihin ns. esikatselukuviin voi liittyä käytön rajoituksia samalla tavalla kuin aineistoja hallinnoivien organisaatioiden sivustoilla oleviin aineistoihin.
"Voi liittyä"? Ja tämähän varmaankin selviää kyseiseltä sivulta? Otetaanpa esimerkiksi Museoviraston kokoelmien valokuva kahdesta miehestä ravustamassa noin vuonna 1900.
Sivulla ei näy (minun nähdäkseni) sanaakaan käyttöoikeuksista ja koska lähdejärjestelmä Musketti ei ole avoimessa verkossa ei mikään linkki (minun nähdäkseni) tarjoa lisätietoa suuntaan eikä toiseen.

1910-luvulla otetun valokuvan "Kalastaja-aluksesta myydään tuoretta kalaa Kauppatorin rannassa." näkymä on aivan vastaava. Ei ehtoja eikä ilmeisiä linkkejä näkyvissä.
Vain huomaamalla, että kuva on Helsingin kaupunginmuseon, ja tietämällä, että heillä on oma Finna-käyttöliittymä, voi kyseiseltä etusivulta lukea
Kaikki Finnassa olevat Helsingin kaupunginmuseon kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta kuvaaja ja kuvalähde on ilmoitettava.Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY-ND 4.0) -lisenssillä.
Ihan oma tarinansa on sitten ne kuvat, joissa on linkki lähdejärjestelmän omille kokoelmasivuille. Esimerkiksi Rapukuva, nuori poika ravustaa, jonka linkki vie Siiriin. Sen yläreunan Info kertoo, että "Kuvista voi tilata painokelpoisia tiedostoja tai vedoksia.", mutta verkkokäytöstä ei sanota mitään. Hinnasto voisi antaa vinkkiä, mutta sitä ei ole linkitetty sivulle.

Kokeilin viedä kuvan tilauskoriin ja sain ohjeen "Ennen tilausta tutustu kuva-arkiston tilaus- ja kuvankäyttöohjeisiin." Linkki vie Kuva-arkiston etusivulle, josta parin klikin takaa löytyy vuoden 2014 hinnasto, jonka mukaan digitaalinen kuva maksaa 14 euroa ja käyttö internetissä 70 euroa. Jälkimmäiseen poikkeuksena "museo- ja opetustoiminta, opinnäytteet, yliopistojen tieteelliset julkaisut, yksityiskäyttö, Tampereen kaupunki ". Mutta esikatselukuvien käytölle ei löydy hintaa eikä myöskään vapautuksia.

Eli kertauksena: "Finnan hakutoiminnallisuudet on toteutettu parantamaan aineistojen löydettävyyttä ja käyttöä."

1 kommentti:

Maria Virtanen kirjoitti...

Olet aivan oikeassa, että käyttäjä saa Finnassa tällä hetkellä heikosti tietoa kuvien tai muun digitaalisessa muodossa esitettävän aineiston käyttöoikeuksista. Ongelma on tiedostettu ja ensimmäinen parannus on luvassa kolmen viikon sisällä, kun ensimmäisten museoaineistojen (tietyt Musketti-aineistot, Helsingin kaupunginmuseon aineistot) yhteyteen tulee tietuekohtainen merkintä kyseisen kuvan/aineiston käyttöoikeudesta. Oikeusmerkintä edellyttää, että kuvan/aineiston tarjoavan organisaation Finnaan haravoitavasta metatiedosta löytyy tieto käyttöoikeudesta.

Laajemmin käyttöoikeusmerkintöihin on luvassa parannusta vuoden 2015 aikana, jolloin Finnaan osallistuvien organisaatioiden kanssa sovitaan tietyn kuvien/aineistojen käyttöoikeuksia osoittavan lisenssivalikoiman käyttöönotosta ja aloitetaan lisensointi osallistuvissa organisaatioissa. Pohdimme myös mahdollisuuksia erilaisiin väliaikaisratkaisuihin käyttöoikeustietojen esille tuomiseksi ennen laajemman lisensoinnin aloittamista.

Twitterissä esiin nostamasi latausnappi toteutetaan, kun käyttöoikeustietoja on saatu selvennettyä.

Ystävällisesti,
Maria Virtanen, Kansalliskirjasto