sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Tunnistatko isoja lohkareita?

Viime sunnuntain postaus tunnistamattomista rakennuksista sai yllättävän määrän tunnistuksia. Miten käy näiden (mielestäni) haastavampien kohteiden?



 

2 kommenttia:

Toinen Mikko kirjoitti...

Kolme vesirajassa olevaa lohkaretta näyttäisivät olevan kivilajiltaan rapakivigraniittia. Sen ja rantamaiseman yleispiirteiden perusteella sijoittaisin nämä itäiselle Suomenlahdelle Loviisan ja Viipurin välille. Haminan–Virolahden–Säkkijärven rannikko tuntuu sopivimmalta.

Kivilajin puolesta myös Ahvenanmaa ja paikoin Vakka-Suomi sopisivat.

Neljännen kuvan lohkareen, joka sijaitsee kauempana rannasta, päälle on rakennettu luultavasti tähys meren- tai maanmittauksen kiintopisteeksi. Rakennelman yläosa ei näy, mutta yleisvaikutelmaltaan se on turhan heppoinen ollakseen pysyväksi merimerkiksi tarkoitettu.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä asia tuli juuri facebookissa vanhojen valokuvien ryhmässä esille, mutta etsinnän tuloksena näyttää olevan jo vanhempi asia. Lähestyn myös asiaa geologiasta. Kivilaji saattaisi olla myös ns. Vaasan graniittia, joka ei ole puhtaasti graniitti vaan seoskivilaji. Vaasan saaristossa ja Mikkelinsaarilla on runsaasti paikkoja, joissa jopa noiden kuvien kaltaiset ylisuuret lohkareet ovat tavallisia. Joskus sain siellä liikkua, mutta en valitettavasti tunnista yhtään noista kuvatuista paikoista.


S.