perjantai 10. lokakuuta 2014

Tunnen oloni tyhmäksi - joo, taas

Tänään julkaistiin uusi museoiden kokoelmatietokanta verkkoon. En ole ymmärtänyt miksi näitä pitää olla kymmeniä erilaista, mutta tällä kertaa on ainakin valittu nimi, joka ei ole geneerisyydellään lupaa ylenmääräistä kattavuutta. (Vrt Muistaja.) Ja kertoo jopa jotain aineistostakin. Piipun juurella ovat historiallisten teollisuuspaikkakuntien Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot.

Tähän asti kaikki selvää. Testihaku Kokemäki tuottaa Pyhän Henrikin kappelista kuvan, joka ei herätä suunnatonta hyödynnysintoa. Mutta klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi. Siihen ei ilmaannu vesileimaa ja tallennus onnistuu postimerkkiä isommassa koossa. Onko tätä tarkoitus saada käyttää vai ei?

Vorssammuseon blogi kertoo, että
Tietokannan kuvia ja tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä. Julkisen tietokannan kuvat ovat verkkoympäristöön hyvin soveltuvia pieniresoluutiokuvia. Tulosteen tai painokuvan haluava voi tilata kuvia tai valmiita julisteita helposti käyttöönsä tietokannan koritoiminnan avulla.
Mitä yksityistä käyttöä varten tarvitaan "verkkoympäristöön hyvin soveltuvia" kuvia, kun viimeisin totuus oli, että yksityiseen käyttöön ei kuulunut minkäänlainen verkkojulkaisu?

Virallinen versio itse sivustolla saa minut vielä enemmän sekaisin.  
Piipun juurella -kuvat ovat sähköisessä ympäristössä toimivia matalaresoluutiokuvia. Voit tilata meiltä kuvia yksityiseen käyttöösi tai esitelmä-, julkaisu- tai tutkimuskäyttöön.[...] Kokoelmatietokannan kuvia saa hyödyntää opetuskäytössä ilman korvausta.
Eli sähköisen ympäristön matalaresoluutiokuvia saa käyttää korvauksetta vain opetuskäytössä. Kaikki muu käyttö vaatii tilauksen.

Kuinka vaikeata olisi kertoa asia yksiselitteisesti joka kanavassa ja mahdollisesti jopa jokaisella sivulla, josta kuva on mahdollista tallentaa ymmärtämättä mitä on tekemässä? Vai olenko ainoa, jolle nämä tekstit eivät selvennä, mitä matalaresoluutiokuvilla saa tehdä?

Kuva saksalaisen sukellusveneen säätölaitteistosta. Tyne & Wear Archives & Museum, Flickr Commons

Ei kommentteja: