perjantai 12. syyskuuta 2014

Vedätyksen makua


Kirja Isomummin keittiö. Elsa Helmisen ruokavuosi 1896 vaikutti erinomaisen mielenkiintoiselta. Alkusanojen mukaan se "on rakennettu Elsa Helmisen jälkeenjääneistä papereista vuodelta 1896", "koostuu Elsa Helmisen ruokapäiväkirjasta sekä valmistusohjeista", jotka "ovat kirjoittaneet puhtaaksi Hanna Pukkila ja Kai Linnilä".

Lisäksi alkusanoissa on esitelty Helminen perheineen lyhyesti ja kuvattu Suomea ja Helmisen ruokaperinnetaustaa. Sitten alkaa kollaasi päiväkirjamerkinnöistä ja niihin liittyvistä resepteistä. Luin ensiksimainitut läpi ja olin otettu lähdelöydöstä. Minkä johdosta tietenkin yritin esittelyssä annetuilla tiedoilla löytää lisäinfoa kartanosta, jossa Helminen oli töissä.

Ei osumia. Vaihdoin hakuun kirjan nimellä ja sain esiin Turun Sanomien jutun Hellan ja päätteen välissä, jossa Linnilä muistelee, että
Juttu alkoi työpaikkapuuhasteluna. Alettiin puhua Elsa Helmisestä. Vähitellen luotiin Helmisen sukupuu. Joka aamu joku oli keksinyt runkoon jotain uutta: harrastuksia, tapahtumia. Perhealbumikin kerättiin.
Itse kirjassa viitettä rakennetusta todellisuudesta oli vain lopun lähdeluettelossa, jota hieman ihmettelinkin. Samalla formaatilla tehtyyn jatko-osaan Jazztyttö keittää. Aino Helmisen ruokavuosi 1928 on pääkaupunkiseudun kirjastolainenkin erehtynyt liimaamaan selkämykseen Linnilän nimen päälle tekijäksi "Helmisen". Näin vaikka kirjan takatekstin mukaan "Ilmeikkään kuvauksen menneen ajan elämästä ja ruokakulttuurista ovat kirjoittaneet Hanna Pukkila ja Kai Linnilä." Tarkemmin katsottuna sama "paljastus" löytyy Isomummin keittiöstä.

Aitoja vuoden 1896 reseptejä voi lukea suomeksi verkossa.
Teemakuvan tarjosi OSU Special Collections & Archives Research Center, Flickr Commons

Ei kommentteja: