sunnuntai 10. elokuuta 2014

Ovatko kaikki ruotsinsuomalaiset metsäsuomalaisia?

Viikolla tuli vastaan ruotsalaisen Amelia-sivuston juttu 25 saker som skogsfinnar tycker är fullt rimliga – hur märkliga de än må verka. Otsikko ihmetytti, sillä olen ollut siinä käsityksessä, että metsäsuomalaiset jälkeläisineen eivät enää viimeisen vuosisadan aikana ole suuremmin erottuneet Bernadottelandian valtaväestöstä.

Ingressistä selvisi, että tarkoitettiinkin Suomessa syntyneitä ja heidän jälkeläisiään, joita on ruotsinsuomalaisiksi (sverigefinnar) tavattu kutsua. Toisaalta on hienoa, että vanhalla termillä sidotaan siirtolaisuus Suomesta Ruotsiin puolen vuosituhannen jatkumoksi. Mutta toisaalta metsäsuomalainen-käsitteeseen ei välttämättä liity kovin positiivisia mielikuvia?

Tosin sitä kyllä käytetään jopa paikallisen matkailun edistämiseen. Muistaessa SukuForumilta tiedoksi, että Siirtolaisinstituutin rekisterin "Kaskisuomalaiset Ruotsissa 1500- ja 1600-luvulla" lisäksi on olemassa "huomattavasti luotettavampi" sivusto Skogsfinsk genealogi

SR:n Släktband-ohjelman Skogsfinnar-jaksossa arvioidaan, että vuosina 1580-1650 Ruotsin metsiin muuttaneita suomalaisia saattoi olla jopa 10 000.

Aiheesta vastaan tullutta tutkimusta:
Lehmä metsälaitumella ei ole metsäsuomalaisten alueelta, mutta Bernadottelandiasta kuitenkin. RAÄ, Flickr Commons.

1 kommentti:

Helena Ruotsala kirjoitti...

Hei!
Kävin muutama vuosi sitten metsäsuomalaisseuduilla ja siellä tuli esille se, miten historiaa yritettiin käyttää matkailussa hyväksi. En tosin tiedä, miten onnistuneesti ja taitavasti... Mutta enää ihmiset eivät kammoa metsäsuomalaisjuuriaan kuten aiemmin.
Tässä vielä linkki yhteen tutkimusprojektiin, josta tietääkseni on jo julkaisujakin: http://www2.valentin.uu.se/research/Skogsfinska_projektet3.pdf
Ja yksityiskohtana vielä se, että Ruotsinsuomalaisten kirjoittajien yhdistys on jakanut omaa kirjallisuuspalkintoavuodesta 2005 alkaen. Se on nimetty metsäsuomalaisseuduilla eläneen runonlaulajan (?!) Kaisa Vilhuisen mukaan.