torstai 3. heinäkuuta 2014

Seurakunnan sakottamat

Kolmatta päivää verifikaattilöytöjä. Turun tuomiokirkon tilit ovat tosiaan (kuten eilen kävi ilmi) läänintilien joukossa eikä seurakunnan arkistossa. Niinpä läänintileistä (ainakin tositekirjasta 1774) on löydettävissä seurakunnan sakkotulojen listasta entisajalla rangaistusta vaatineita tekoja (KA 7680:4613v). Enimmäkseen sukupuolista kanssakäymistä ilman asianmukaista siviilisäätyä, näköjään.


Kun en ole moista listaa aiemmin nähnyt, vaikutti erikoiselta, että pari miestäkin oli saatu maksamaan sakkoja. Ylioppilas Hartlinia ei voi Kotivuoren ylioppilasmatrikkelista täydellisellä varmuudella tunnistaa, mutta todennäköisesti kyseessä on eilen mainitun Antti Piimäsen poika. Lisävahvistusta saa Hiskin kastettujen kannasta, jonka mukaan...

Qvinspersonen Catharina Borgman on synnyttänyt kolme lasta (Anders s. 4.2.1771, Hinric s. 9.1.1773 ja Margaretha s. 11.11.1774), joille on merkitty isäksi yliopppilas Henric Hartlin. Ylioppilasmatrikkelin mukaan pari meni vihdoin naimisiin vuonna 1774 eli samana vuonna kuin heidät molemmat on merkitty sakkoluetteloon. Olikohan Catharina aiemmissa yksinään?

Ei kommentteja: