sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Palkittuja opettajia vuonna 1905

"Stina Sofia Matintytär, entinen lastenopettaja Anrtersbölen kylästä Porvoon pitäjässä, nykyään asuva Porvoon kaupungissa, syntynyt 1821. Oli nuoruudessaan palvelijana Boen kartanossa, mutta alkoi vuodesta 1851 rakkaudesta lukemiseen ja Jumalan sanaan pitää kotonaan koulua pienille lapsille, joita hän opetti sisäluvussa ja katkismuksessa. Täta tointa hän jatkoi 41 vuotta eli vuoteen 1892, saamatta koko aikana mitään palkkiota kunnalta tahi muista yleisistä varoista Hän on koko ikänsä nauttinut kansalaistensa kunnioitusta ja on nyt vanhoilla päivillään jäänyt varattomaksi."
Stina Sofia oli syntynyt Boen torpparin Matts Erikssonin ja vaimonsa Hedda Mattsdotterin tyttäreksi 26.3.1821.
"Juho Aaprahaminpoika Juhola, pikkutorpan vanhus, Tuusulan kylästä Köyliössä, syntynyt v. 1822. Yhdessä nyt jo kuolleen vaimonsa kanssa on hän vuodesta 1850 vuoteen 1883 opastanut seudun lapsia lukutaitoon, milloin mitättömästä palkkiosta, milloin aivan ilmaiseksi. Sen lisäksi on hän viisi vuotta toiminut pyhäkoulun opettajana. Rehellisyydessä, vaatimattomuudessa ja kristillisessä elämässä on hän ollut nuorisolle hyvänä esimerkkinä, mutta, myöskin siinä ahkeruudessa ja kestävyydessä, millä hän on hoitanut pientä torppaansa, muuttaen karun, ja kivisen kotimäkensä hedelmälliseksi viljamaaksi."
Johan oli syntynyt 27.3.1822 Tuiskulan kylässä torpparin Aabraham Mattsson Tuomolan ja Justina Johansdotterin pojaksi.
"Anna Kreeta Sevenius, Askolan Monnin kylästä, syntynyt v. 1823, on kymmenennestä ikävuodestaan opettanut lapsia sisäluvussa, niin että koko se aika, minkä hän lasten opettajana on toiminut, arvioidaan 62 tai 63 vuodeksi. Hänen oppilaittensa luku on ollut keskimäärin kaksikymmentä vuodessa ja enemmänkin, usein kaukanakin olevista paikoista, jolloin he saivat asunnon hänen tuvassaan. Aika ajoin on hän myöskin pitänyt pyhäkoulua. Elämänsä iltana on "Mäntylän täti" joutunut köyhyyteen ja riippuvaiseksi lähimmäistensä hyväntahtoisuudesta."
Anna Greta on syntynyt 9.9.1823 Monnin kylässsä muonatorppari Anders Sevenin ja Anna Holmin tyttäreksi.
Tekstilainaukset: Suomalainen Wirallinen Lehti 18.1.1905
Tunnelmakuva: Daniel Nyblinin mv-valokuva Albert Edelfeltin maalauksesta Maidontuoja (1889)
Tausta: Tammikuun 14 päivän rahasto

Ei kommentteja: