keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Mäntässä ennen kirkkoa ja museoita

Eilisen museoraportin teemaa jatkaen.
Olet tullut Mäntän kylään jo Lauantaina puolipäivän aikana, päästäksesi kirkkoveneellä Keuruun kirkolle. Mutta kun kirkkomiehet vasta huomen-aamulla lähtevät matkaan, on sinulla kyllä aikaa silmäillä tienoon ihanuuksia ja omituisuuksia. Yhdellä puolen Mäntän kesä-keskievaritaloa on korkea Mäntänmäki. Siellä on lavea näky-ala. Länttä kohden näet Ruoveden ihanarantaiset järvet saarineen, lahtineen; niitä vesiä ehkä samassa joku pienoinen höyry-alus tai purjehinen jähti vakoilee. Pohjosessa levittää Keuruunselkä laveat vetensä, hyväillen välin jylhiä ja korpisia, välin suloisia rantojansa. Alati korviisi soiva sohina saa sinun huomaamaan tuota kapeaa sinihko vyötä, joka yhdistää Keuruunseljän Ruoveden järvien kanssa. Kyllä on tuo side kapea, mutta ei suinkaan niin siivo eikä rauhallinen; sillä siinä pauhaa etuisinna Mänttäkoski, siinä virtaa Melaskoski ja muita vähäisempiä. Etelässä ovat Kuohreveden seljät, ja idässä näkyy maamme synkkiä korpia. Kun näin olet katsellut seutuja, laskennet ehkä käydäkses katsomaan Mäntän koskea, johon on rakettu yksi saha.
K. A. Castrén: Kirkkomatka. Suomen Kuvalehti 22/1873

7 virstan päässä Vilppulasta on Mäntän paperitehdas (jonka omistaja hra G. A. Serlachius) samannimisen kosken varrella. Jos on saatavana venettä Vilppulasta, on vesitie kieltämättä edullisempi. Matkalla on kaksi koskea, Melanen ja Keskinen. Tämä tie on erittäin kaunis ja viehättävä. Mutta jos venettä ei ole saatavissa, on kuljettava "Högmannin" hevosilla tai oikein turistien tapaan jalkaisin. Mäntässä on Koskelan keskievari. Mäntässä on myöskin pakettikantimien tehdas. 2 1/2 virstan päässä Mäntästä on Mäntänvuori, josta voi nähdä koko Keuruun ja Kuoreveden ihanat lahdelmat. Vuorella on jo jotenkin ränstynyt katselulava, jonka pylväihin lukemattomat vieraat ovat nimensä piirtäneet. Mäntän ja Keuruun kirkonkylän väliä kulkee säännöllisesti höyrylaiva "Keuru".
Matkailu-ohjeita Suomessa 1/1887

Ote kartasta KA - Talousosaston registraattorinkonttori - Senaatin talousosaston AD-aktikartat ja piirustukset (kokoelma) - Ad -aktikartat ja -piirustukset - 1. Kartta Vilppulan-Mäntän rautatiestä sikäli kuin se kulkee Ruoveden pitäjän rajasta Mäntän asemalle ynnä ehdotus rautatiestä Mäntän tehtaan alueen ulkopuolelta Virtasalmen yli... (sto ad 1673/279 1899)

Mäntän tehdaskylä on nyt seutunsa väkirikkain ja edistynein paikka. Kylä on mitä ihanimmalla paikalla ajatella saattaa; komea Keurusselkä ja Mäntän tumma korkea vuori, josta näkyy peninkulmittain maita ja vesiä, juhlistavat sen ympäristöjä. Rakennukset ja maat ovat mitä siistimmässä kunnossa, sillä patruuna on ollut sitkeä ja ajanmukainen maanviljelijä. 
Kyläkirjaston Kuvalehti, B-Sarja no 9/1905, josta myös kuvat yllä ja alla


Ei kommentteja: