maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kosketeltavat asiat: 5. Piilossa kaikkien näkyvillä

Viidennen osion videoissa tutustuttiin Harvadin yliopistolle lahjoitettuun kotimuseoon, jossa tuodaan voimakkaasti esille suvun miesten sotakokemuksia. Mutta katsomalla tarkasti/toisin, talosta löytyy merkkejä myös siellä asuneista ja vaikuttaneista naisista.


Ensimmäisenä tehtävänä oli analysoida yhtä perheen naisten esineistä. Valitsin videollakin mainitun tilkkutäkin, jonka tekijä Ella oli 4-vuotias aloittaessaan ja 5 1/2 -vuotias tilkkutäkin valmistuessa. Kuullostaa kammottavalta ensin, mutta tarkemmin ajateltuna tilkkujen yhdistäminen toisiinsa on aika hyvää ompeluharjoitusta. Aikuiset ovat varmasti ohjanneet tilkkujen valintaa ja tehtävää varten annetun artikkelin perusteella myös ommelleet osan peitosta. Eli taas esimerkki siitä, että kirjallinenkin tieto vaatii tarkistamista.

(Ellan ikäisenä minä pujotteln kuvioita vohvelikankaisiin pyyhkeisiin.) Kuvitus Miami University Library, Flickr Commons

Toisena tehtävänä oli miettiä jotain paikallista museota tai historiallista paikkaa ja miettiä näkyykö siellä "piilossa" olevia merkkejä ihmisistä, joita ei varsinaisesti esitellä. En ole varma ymmärsinkö tehtävänantoa oikein ja juhannuspäivänä oli heikot mahdollisuudet lähteä tarkistamaan museoiden sisältöjä.

Helpointa on muistella henkilömuseota ja Kokemäeltä käsin tulee mieleen tietenkin Emil Cedercreutzin museo. Sen Maahengen temppelinhän voisi sanoa olevan täynnä kaivattuja merkkejä, sillä siellä on esillä kymmenien (ellei satojen) menneisyyden ihmisen kädenjälki, mutta ei juuri yhdenkään henkilöä. (Sillä Cedercreutz ei niitä merkinnyt muistiin.)

Kurssivastausta kirjoittaessani tuli mieleen, että museoissa on usein useita esimerkkejä esineistä, sillä ne ovat kaikki yksilöjä. Silti tulee kuviteltua, että esi-isän höylä oli "ihan samanlainen" kuin museon kappale ja/tai naapurinsa.

Cedercreutzin museoon kuuluva Harjulan kesäkoti on hämärämpänä mielessäni. Veikkaan, että siellä ei ole merkkiäkään palvelusväestä?

Ei kommentteja: